Granátové jablko je plod stromu, ktorý typicky dorastá do výšky piatich až ôsmich metrov. Svoj pôvod má v oblasti medzi Himalájami a Egyptom. Kultivovaný bol už v staroveku v oblastiach Indie, Mezopotámie, Turecka a Arábie, kde sa začal využívať aj v tradičnej medicíne. V súčasnosti je rozšírené po celom svete a bez problémov ho kúpime aj v obchodoch na Slovensku.
S jeho menom sa spája jedna zaujímavosť. Kým nám sa môže zdať, že ho dostalo podľa podobnosti s granátom, tak v skutočnosti je to len čiastočná pravda. Skutočne, francúzski vojaci ho pomenovali podľa podobnosti k zbrani. Pôvodne však vzniklo spojením latinských slov pomum a granatum, ktoré v preklade znamenajú „jablko“ a „osemenené“.
Nutričné hodnoty granátového jablka
Sto gramov semienok granátového jablka predstavuje príjem 83 kalórií. Z makroživín je v ňom najviac sacharidov – takmer 19 g. Vlákninu z toho tvoria 4 gramy, zvyšok cukry. Bielkovín v nich nájdeme 1,7 gramu a tukov 1,1 gramu.Podstatnejší je obsah antioxidantov, ktorých je neúrekom. Viac ako vínu či zelený čaj. Obsahuje viac ako 10 mg vitamínu C, významné množstvo vitamínov skupiny B či vitamínu E. Z minerálov je zastúpená hlavne meď, ale obsahuje aj veľa draslíka. Vápnik, horčík, mangán a fosfor sa tiež radia medzi lepšie zastúpené minerály.
Prospešné účinky granátového jablka
Vzhľadom na nutričné zloženie je na prvý pohľad zrejmé, že granátové jablká sa hodia v boji proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať aj rakovinu. Preto je veľmi efektívne aj pri brzdení procesu starnutia a dodáva aj pokožke dlhotrvajúci zdravý a mladistvý vzhľad.Predchádza aj srdcovo-cievnym ochoreniam, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha tvorbe červených krviniek. Pomáha aj ľuďom s kŕčovými žilami a hemeroidmi. Posilňuje kosti, kĺby a zuby, pomáha pri tráviacich problémoch (zápcha, vredy, zápaly...) a zlepšuje stav pečene a obličiek.
Pre tých, ktorí sa mu vyhýbajú pre jeho konzumáciu, máme tip na to, ako granátové jablko jesť správne:
Čítať ďalší článok:
Šťastný nový rok 2015!