Naše ďalšie weby: NHL KHL Osobný rozvoj
 
 
 
 
Reklama:
Výživa 13. 01. 2015

Dobré tuky vs. zlé tuky

ikonka
Dlhé roky bolo doktormi odporúčané vyhýbať sa tukom, ak chceme schudnúť a žiť zdravo. Tuky sú však pre zdravý životný štýl dôležité. Treba ich prijímať, ale kľúčové je rozlíšiť, ktoré sú pre vás dobré a ktoré nie.

Zlé tuky

K zlým tukom sa radia nasýtené tuky a trans tuky. Zlé sú preto, lebo zvyšujú hladinu cholesterolu a riziká viacerých ochorení, predovšetkým srdcových, ale aj rakoviny hrubého čreva či prostaty. Mali by sme ich príjem obmedzovať na minimum a nahradzovať ich zdravými alternatívami.

Nasýtené tuky nájdeme hlavne v živočíšnych zdrojoch, ale aj v rastlinných, ktoré sú o niečo zdravšie (kokosový olej, palmový olej). Trans tuky sa vyskytujú v prirodzenej i syntetickej forme. Tie prirodzené nie sú veľkým dôvodom na obavu, ale tie ľuďmi vytvorené áno. Tie sú považované za ešte horšie ako nasýtené tuky.

Článok pokračuje pod reklamou


Príklady zlých tukov: tučné mäsá (hovädzie, bravčové, jahňacie), kura s kožou, plnotučné mliečne výrobky, maslo, syry, zmrzliny, bravčová masť, palmový a kokosový olej (nasýtené), sladké tyčinky, vysmážané jedlá, margarín, čipsy, pukance do mikrovlnky, kekse, komerne vyrobené koláe, sušienky, torty (trans).

Dobré tuky

Medzi dobré tuky sa zaraďujú mono-nenasýtené a poly-nenasýtené mastné kyseliny. Pre telo človeka sú vo svojej prirodzenej forme prospešné a majú pozitívny vplyv na srdce, cholesterol a celkové zdravie. Samozrejme, keď sú prijímané s mierou a ako substitúcia za zlé tuky.

Poly-nenasýtené tuky možno nájsť väčšinou v rastlinných zdrojoch, ale patria medzi ne aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré si v posledných rokoch právom vyslúžili veľa pozornosti. Tie možno nájsť aj v živočíšnych zdrojoch. K mono-nenasýteným tukom patrí aj olivový olej, ktorý môže za to, že ľudia v Stredomorí sú zdravší. ich zdrojom sú aj orechy a semená.

Príklady dobrých tukov:
olivový olej, slnečnicový olej, arašidový olej, sezamový olej, avokáda, olivy, orechy (mandle, arašidy, lieskovce, pecany, kešu), arašidové maslo (mono-nenasýtené), sójový olej, kukuričný olej, vlašské orechy, semená (slnečnicové, sezamové, tekvicové, ľanové), tučné ryby (tuniak, losos, makrely, sardinky), sójové mlieko, tofu (poly-nenasýtené).

zdroj: WebMD

Pomôžte nám:
Vadí vám niečo na našom webe? Všimli ste si technickú chybu? Chceli by ste niečo vylepšiť?   Dajte nám vedieť »

Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Môže sa hodiť: 
Sprievodca výberom tréningového plánu »

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku




© 2013 - 2019 SlovakFitness.sk TOPlist