InstagramFacebookYoutube
Výživa

Štyri zdravé jedlá, ktoré v skutočnosti až také zdravé nie sú

12. mája 2015
Štyri zdravé jedlá, ktoré v skutočnosti až také zdravé nie sú
Existujú potraviny, ktoré ľudia vnímajú ako zdravšie alternatívy, hoci tomu tak v skutočnosti nie je. V tomto článku vám prinášame štyri takéto jedlá, ktoré nie sú až také zdravé, ako sa o nich hovorí.

Margarín

Toto je klasika. Margarín bol veľmi populárny v 80. a 90. rokoch, kedy bola verejnosti predávaná myšlienka, že ide o zdravú náhradu masla. Mnoho výskumov však časom potvrdilo pravý opak. Margarín je typicky vyrábaný hydrogenáciou, pri ktorej sa tvoria trans-tuky, teda najhorší druh tukov. Konzumácia margarínu má priamy dopad na náraz zlého typu cholesterolu a zvyšovanie rizík srdcovocievnych ochorení. Ak teda chcete maslo, tak použite maslo.

Športové nápoje

Športové nápoje boli vyvinuté pre športovcov, ktorí sa venujú športovaniu niekoľko hodín. Ich zásoby glykogénu sa tak vyčerpajú a oni prichádzajú o výkonnosť. A to by sa športovcovi nemalo stávať. Tieto nápoje im glykogén dodajú, pretože obsahujú veľa jednoduchých cukrov. Pre bežných ľudí a kondičných cvičencov však vhodné nie sú. Najhoršie sú pre tých, čo sa snažia schudnúť. V tomto smere vám nepomôžu a pre veľký obsah energie dokonca môžu spôsobiť priberanie.

Článok pokračuje pod reklamou


Vaječné bielka

Mnoho ľudí vyhadzuje vaječné žĺtka z obavy, ktorú vzbudzuje cholesterol. Jedia tak len bielka. Vedci však dokázali, že cholesterol v žĺtkoch je pri kontrolovanom bežnom príjme neškodný. Ak jedávate len bielka, oberáte sa o celú škálu prospešných látok, ktoré obsahujú žĺtka. Najviac teda z vajec dostanete vtedy, keď ich budete konzumovať celé. Navyše, tak chutia aj lepšie.

Hnedý chlieb

O tom, že biele pečivo je zlou voľbou, ak sa snažíte udržovať si optimálnu váhu alebo schudnúť, je známe. Mnoho ľudí sa však v dojme, že robia dobrú vec, obráti na hnedý chlieb. Myslia si, že je zdravší ako biely. Nie je to však tak vždy. Je pravdou, že obsahuje viac celozrnnej múky, ale stále obsahuje aj spracovanú múku. Je teda len o trochu lepší ako biely. Glykemický index bieleho chleba je 71, hnedého 69. Najlepšou náhradou týchto chlebov je celozrnný s vysokým obsahom vlákniny. Čím je tento obsah vyšší, tým je lepšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist