InstagramFacebookYoutube
Výživa

Nezdravé jedlá, ktoré v skutočnosti nie sú až také zlé

04. septembra 2015
Nezdravé jedlá, ktoré v skutočnosti nie sú až také zlé
Nie tak dávno nám bolo hovorené, že tuky sú veľkým „NIE“ v našej strave. Tiež sa hovorilo, že soľ škodí a maslo podporuje srdcovocievne ochorenia. Mnoho ľudí aj v súčasnosti verí, že niektoré jedlá sú nezdravé, hoci až také zlé v skutočnosti nie sú.

Prinášame vám prehľad deviatich jedál, o ktorých sa hovorilo, že sú nezdravé, no nové výskumy potvrdili, že to s nimi až také zlé nie je a mnohé majú dokonca pozitívne účinky. Ktorým jedlám sa teda nemusíte silou-mocou strániť?

1. AVOKÁDA
Aj avokáda mali zlú reputáciu, pretože boli plné tukov. Podstatné však je, že väčšina týchto tukov je v skutočnosti zdraviu prospešná. Navyše, avokáda obsahujú veľa vlákniny, antioxidantov a majú menej cukrov ako väčšina druhov ovocia. Sú prospešné aj pri chudnutí a dajú sa využívať viacerými spôsobmi.

Článok pokračuje pod reklamou


2. VAJEČNÉ ŽĹTKA
Mnoho ľudí plytvalo žĺtkami, pretože sa báli ich negatívnych účinkov. V skutočnosti sa však pripravovali o mnoho prospešných látok. Žĺtka sú dobrým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ako aj luteínu, cholínu, vitamínov skupiny B, iných vitamíny a množstva minerálov.

3. SLANINA
Slanina je považovaná za nezdravé jedlo, ale ak ju budete jesť v miere, tak vám neublíži. Obsahuje dokonca aj dobré tuky a kyselinu olejovú, ktoré pomáhajú predchádzať cukrovke. Slanina obsahuje aj vitamíny a minerály. Samozrejme, obsahuje aj nezdravé látky, a preto hovoríme o jej občasnom a miernom, nie každodennom príjme.

4. SOĽ
Je pravdou, že soľ zvyšuje krvný tlak, ale štúdie prišli na to, že aj nedostatok soli môže byť pre zdravie škodlivý. Telo sodík potrebuje, a preto sa netreba soli strániť. Najlepšie urobíte, ak vyradíte zo stravy spracované jedlá s veľkým obsahom sodíka a soľ budete následne môcť používať bez starostí.

5. MASLO
Maslo malo byť nahradené „zdravším“ margarínom, no časom sa zistilo, že je omnoho zdravšie ako margarín a zdravšie, ako sa o ňom hovorilo pred mnohými rokmi. Napriek tomu ho však ešte stále veľa ľudí považuje za zlé. Kvalitné maslo pritom môže obsahovať vitamín K2, ktorý predchádza usadzovaniu ciev. Má tiež protizápalové účinky a dokonca podporuje zdravie srdcovocievneho systému.

3. BANÁNY
Toto lahodné ovocie bolo často kritizované za veľký obsah cukrov a škrobu, ale vaše telo nedokáže absorbovať tento typ škrobu, a tak to s nimi až také zlé nie je. Obsahujú však mnoho prospešných látok, vitamínov a minerálov. Bojujú proti depresii a dokonca aj určitým druhom rakoviny.

7. HOVÄDZIE MÄSO
Hovädzie mäso bolo kritizované za vysoký obsah tukov, no ak kúpite chudší druh, tak obsahuje menej zlých tukov a lepší pomer omega-3 k omega-6 mastným kyselín.

8. ČOKOLÁDA
Nie je čokoláda ako čokoláda a presne aj tu platí, že nie každá je zlá. Vo všeobecnosti sú čokolády plné nezdravých prísad, ale kvalitné tmavé čokolády s vysokým obsahom kakaa majú aj pozitívne účinky. Najlepšou voľbou sú organické čokolády bez prídavných látok.

9. KÁVA
Káva bola roky kritizované za svoje negatívne účinky, za to, že je diuretická a že si ľudia budujú závislosť. Káva má však veľa pozitívnych kvalít – predlžuje život, znižuje riziko cukrovky, melanómu a pomáha bojovať proti nadváhe.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist