InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Vitamínové doplnky výživy nie sú až také nevyhnutné

28. októbra 2015
Vitamínové doplnky výživy nie sú až také nevyhnutné
Predávanie vitamínových doplnkov výživy je veľký biznis. Nanešťastie. Ide o veľký zdroj financií, a tak je zrejmé, že sa výrobcovia a predajcovia snažia presvedčovať ľudí, že tieto suplementy potrebujú. V skutočnosti však až také nevyhnutné nie sú.

Mnoho ľudí kupuje umelé vitamíny, pretože sa obávajú nedostatku vitamínov a veria v ich prospešné účinky v predchádzaní ochorení. Dokonca aj nadšenia cvičenia a kulturistiky veria, že im tieto doplnky pomôžu k efektívnejším výsledkom. Mnoho štúdií však už ukázalo, že v oboch smeroch sú neefektívne.

5 dôvodov, prečo nepotrebujete vitamínové doplnky:

1. NIE VŽDY ZNIŽUJÚ VÝSKYT OCHORENIA
Výrobcovia tvrdia, že tieto doplnky výživy obsahujú potrebné antioxidanty, ktoré prispievajú k lepšej imunite a lepšiemu zdraviu. Príjem antioxidantov z prírodných zdrojov skutočne zdraviu prospieva a znižujú riziká výskytu rakoviny, srdcovocievnych ochorení a iných metabolických problémov. Podľa výskumu z roku 2009 však umelé vitamíny nemajú rovnaký vplyv. Buď ho mali veľmi malý alebo žiaden. Platilo to aj o vitamíne C a jeho vplyve na prevenciu pred chrípkou a nádchou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. MÔŽU ZVÝŠIŤ RIZIKO OCHORENIA
Alarmujúcejšie sú štúdie, ktoré preukázali, že vznik niektorých chorôb dokonca umelé vitamíny podporujú. V roku 2005 sa urobil experiment, ktorý preukázal, že vysoké percento mužov s rakovinou prostaty, ktorí boli vzdelaní a žili zdravo, mali jednu spoločnú vlastnosť – pravidelne prijímali vitamíny formou doplnkov. Riziko jej rozvinutia bolo až dvakrát vyššie u tých, ktorí suplementy užívali. Aj v roku 2008 vedci zistili, že určite množstvo umelého vitamínu C urobí viac škody ako prospechu. Chráni totiž aj rakovinové bunky. Dlhodobé užívanie umelého vitamínu E zase zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení. A tých štúdií je ešte omnoho viac.

3. ZNIŽUJÚ VÝHODY CVIČENIA
Odhaduje sa, že až 90 % športovcov užíva nejakú formu suplementácie. Cvičenie spôsobuje stres na telo a mnoho cvičencov verí, že jeho vplyv vykompenzujú užívaním doplnkov, ktoré im dodajú vitamíny a minerály, ktoré strácajú potením. Na prvý pohľad to vyzerá byť ako dobrá myšlienka, ale v skutočnosti neexistuje štúdia, ktorá by potvrdzovala, že sú v tomto tieto doplnky smere prospešné. Dokonca pri nesprávnom dávkovaní môže dochádzať k zabraňovaniu absorpcie potrebných živín, čo môže regeneráciu svalov spomaľovať.

4. AJ OVOCIE A ZELENINA V SÚČASNOSTI SÚ LEPŠOU VOĽBOU
V súčasnosti mnoho ľudí verí, že z ovocia a zeleniny nezíska toľko živín ako v minulosti. A hoci je pravdou, že pokles množstva vitamínov či minerálov je zaznamenaný, no nejde o taký dramatický rozdiel, aby ste ich museli nahrádzať doplnkami. Stále poskytujú dostatok živín a antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Aj v súčasnosti sú stále prírodné zdroje lepšou alternatívou ako tie umelé.

5. NIE SÚ POTREBNÉ NA PREDCHÁDZANIE NEDOSTATKU
Hoci stovky miliónov ľudí na celom svete trpí nedostatkom niektorých živín, v rozvinutých krajinách je takých prípadov veľmi málo. Ani ľudia, ktorí vitamínové suplementy neužívajú, ním netrpia. Vitamínový nedostatok je tou najmenšou starosťou ľudí v rozvinutých krajinách, kde sú omnoho väčšou hrozbou diéty bohaté na cukor, sodík a nezdravé tuky. Väčšina štúdií, ktoré tvrdia opak, sú financované výrobcami doplnkov výživy a riešenie vidia práve v užívaní syntetických vitamínov. Nedostatok vitamínov sa pritom prejavuje len u osôb, u ktorých je potreby zvýšená pre tehotenstvo, chorobu, zranenie alebo závislosť na drogách a alkohole.

zdroj: naturally intense


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist