S občasným pálením záhy sa stretne snáď každý, ale ľudia, ktorých trápi pravidelnejšie, za to môžu poďakovať svojim stravovacím návykom. Obvykle sa ozve do dvoch hodín od skonzumovaného kritického jedla. Sú jedlá, ktoré jej prajú.
Najsamozrejmejším riešením pri problémoch s pálením záhy je vzdať sa konzumácie jedál, ktoré ho vyvolávajú. So zásahmi do diéty si môžete pomôcť. Prinášame vám prehľad jedál, ktoré ho spôsobujú. Nemusíte ich vylúčiť zo stravy úplne, stačí, ak ich príjem obmedzíte.
Tu sú spomínané jedlá:
1. Mlieko - niektoré mliečne výrobky spúšťajú pálenie záhy. Najčastejšie ide o smotanu či niektoré druhy syrov.
2. Šťavy - najčastejšie ide o šťavy z citrusového ovocia – graperfruitova, citrónová, pomarančová, ale aj napríklad brusnicová.
3. Nápoje - káva, čaj i víno spôsobujú pálenie záhy.
4. Sladkosti - samozrejmosťou sú sladkosti a dezerty, ktoré obsahujú čokoládu či mätu.
5. Citrusové ovocie - citróny, pomaranče, grapefruity.
6. Niektoré druhy zeleniny - rajčiny, cibuľa, cesnak v surovom stave.
7. Mäso- niektoré mäsové výrobky spôsobujú pálenie záhy, napríklad slanina, kuracie nugety a vysmážané krídelka.
8. Cestoviny - hlavne korenené cestoviny a pizza spôsobujú reflux.
9. Mastné jedlá samozrejmosťou sú aj mastné jedlá, ako hranolky, vysmážané jedlá, čipsy.
Čítať ďalší článok:
Tréning bicepsov Marka Wahlberga Zdieľať na Facebooku