InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zistite, ktoré jedlá môžu vyvolávať zápaly

08. decembra 2015
Zistite, ktoré jedlá môžu vyvolávať zápaly
Zápaly nie sú dobre. Na tom sa všetci zhodneme. Tak prečo však konzumujeme toľko jedál, ktoré zápalové procesy v tele stimulujú? V tomto článku vám uvedieme päť jedál, ktorých príjem by ste mali práve z tohto dôvodu obmedzovať.

Jedlá, ktoré podporujú zápaly zvyšujú riziko chronických ochorení. Rakovina, cukrovka, kardiovaskulárne problémy a dokonca aj smrť môžu byť následkom nadmernej konzumácie týchto druhov jedál:

1. Červené mäso
Konzumácie mäsa plného nasýtených tukov znižuje antizápalové účinky dobrého cholesterolu (HDL) a ohrozuje správnu funkciu krvných ciev. Vďaka tomu rastie riziko vyššieho krvného tlaku a iných srdcovocievnych ochorení. Nie je potrebné vyradiť červené mäso zo stravy úplne, ale je vhodné jeho príjem obmedzovať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Rafinované zrná
Sušienky, chlieb, krekry a iné balené jedlá vyrábané zo rafinovaných zŕn podporujú nárast hladiny zápalového proteínu PAI-1 (inhibítor plazminogénového aktivátora typu 1), ktorý je spojený aj s rozvojom cukrovky 2. typu. Prišli na to vedci z Torontskej univerzity.

3. Zeleninové oleje
Napriek tomu, že nie sú nasýtené, kukuričný i slnečnicový olej sú tvorené prevažne z omega-6 mastných kyselín. Takéto zeleninové oleje sú späté so zápalovým procesom a zvyšujú riziko problémov s cievami. Namiesto nich by ste mali využívať oleje, ktoré sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny, akým je napríklad olivový.

4. Čínske jedlo
Pre čínske jedlo je typická príprava, ktoré vedie k ohrozeniu vášho zdravia. Japonskí vedci zistili, že u myší vznikol výrazný zápalový proces, keď sa im vpichol monosodium glutamát. A práve ten je častou súčasťou čínskych jedál, ktorým dodáva bohatú a lahodnú chuť. Negatívne účinky už potvrdilo niekoľko štúdií. Občasne sa „číne“ ubrániť nemusíte, ale jej príjem výrazne znížte a tiež čítajte etikety. Monosodium glutamát sa pridáva aj do dressingov, omáčok, polievok a iných potravín.

5. Sladené nápoje
Švajčiarsky výskum ukázal, že u mladých mužov, ktorí denne prijali dve plechovky koly, sa zvýšila úroveň C-reaktívneho proteínu, ktorý je prejavom prebiehajúceho zápalu, v priebehu troch týždňov až o 109 %! Ako nápoj je najlepšou voľbou čistá voda. Ak to neviete vydržať bez ochutenia, vyšťavte si do nej citrón. Chcete prisladiť? Pridajte stéviu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist