InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Top suplementy, po ktorých sa zregenerujete rýchlejšie

09. decembra 2015
Top suplementy, po ktorých sa zregenerujete rýchlejšie
Aké sú najlepšie doplnky výživy pre regeneráciu po tréningu? Expert Alex Stewart sa podelil so svojimi závermi s čitateľmi magazínu Muscle and Strength. My vám ich teraz tiež prinášame.

Stewart vybral päť najlepších suplementov, ktoré sú dôležité pre každého kulturistu alebo športovca, ktorý od tela vyžaduje veľa. Najlepšie do 45 minút po skončení tréningu by ste sa mali zamerať na príjem týchto piatich doplnkov výživy:

1. KREATÍN

Článok pokračuje pod reklamou


Hoci hlavnou úlohou kreatínu je podporiť úroveň ATP energie, pomáha tiež zlepšiť zotavovanie svalových buniek, vďaka čomu môžete cvičiť s väčšou frekvenciou. Lepšie regenerácia a vyššia frekvencia tréningu pritom vedú k rýchlejším prírastkom svalovej hmoty a sily. Pozitívne účinky sú pritom podporené veľkým množstvom vedeckých štúdií.

2. CHERRYPURE

CherryPure patrí medzi novšie suplementy, ktoré je na Slovensku ťažké získať. Táto látka je derivátom získaným z kyslých višní a telu dodáva antocyaníny, ktoré znižujú oxidačný stres a zápaly v oblastí kĺbov. Športovcom pomáhajú urýchľovať obnovu izometrickej sily. Po intenzívnom tréningu ho odporúčajú aj vedci. Vedie tiež k lepšiemu spánku a silnejšiemu imunitnému systému. Ak si v obchode nekúpite suplement, postačí vám šťava z višní.

3. GLUKOSAMÍN

Glukosamín je v tele prirodzene vytváraný z glutamínu a glukózy. Ide o jeden zo stavebných blokov zdravých kĺbov, ktorý navyše pomáha udržovať v dobrom stave aj svalové vlákna či okolité väzivá. Znižuje zápaly a bolesť. Pri jeho nedostatku sa však len ťažko získava z potravy, preto sa odporúča prijímať ho vo forme doplnku výživy.

4. BCAA

Jedným z najdôležitejších potréningových suplementov sú BCAA, tzv. rozvetvené aminokyseliny (isoleucín, valín a leucín). Tie by sa mali prijímať aj pred tréningom, aby sa bránilo rozpadu svalovej hmoty. Po tréningu sa hodia k tomu, aby rýchlejšie naštartovali proteínovú syntézu zodpovednú za obnovu a rast svalovej hmoty. Urýchľujú tak regeneráciu. Ďalším pozitívom je, že dokonca znižujú svalovú bolesť po tréningu.

5. GLUTAMÍN

Pri intenzívnom tréningu dochádza k vyprázdneniu telesných zásob glutamínu a telo nie je schopné ich obnoviť dostatočne rýchlo. Preto sa hodí prijať ich formou suplementu. Glutamín je aminokyselina, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri regenerácii cvalov, pretože usmerňuje atómy dusíka do oblastí, v ktorých sú potrebné. To vedie k efektívnejšiemu obnovovaniu tkanív a poškodených svalových vlákien. Ak nemáte dostatok glutamínu, k obnove dochádza pomalšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist