InstagramFacebookYoutube
Tréning

Hľadáte nový systém cvičenia? Skúste novú pyramídu

14. decembra 2015
Hľadáte nový systém cvičenia? Skúste novú pyramídu
Ak už nejakú dobu chodíte do posilňovne, zrejme je vám dobre známy pyramídový systém cvičenia a je dosť možné, že ho aj dodržujete. Možno si to ani neuvedomujete. Pri tradičnej pyramíde začínate s ľahkými váhami a väčším počtom opakovaní. Každou ďalšiu sériou váha rastie a opakovania klesajú. Dnes si vysvetlíme, prečo by ste sa tohto princípu mali vzdať v prospech novej pyramídy.

Ak cvičíte takýmto spôsobom, vyčerpávate svoju energiu ešte predtým, ako sa dostanete k rozhodujúcej sérii. Pri tej poslednej teda nenaplníte svoj silový a vytrvalostný potenciál na vyšší počet opakovaní. Kapacitu vám brzdia samotné svaly tým, že sú unavené a plné nahromadenej kyseliny mliečnej.

Riešenie je však jednoduché – pyramídu stačí otočiť. Namiesto ľahkej váhy na začiatku, odštartujete cvičenie s najťažšou váhou daného cviku. Najväčšia váha a najnižší počet opakovaní bude séria číslo jedna. Každou ďalšou sériou už váhu zvyšovať nebudete, ale naopak pôjde dole. A zároveň počet opakovaní bude rásť. Efektívnejšie tak budete stimulovať svaly a zvyšovať svoju silu, pretože tej najdôležitejšej sérii budete venovať všetku svoju energiu, ktorú ešte stále v sebe budete mať. Ďalšími sériami svaly už len „dokončíte“.

Článok pokračuje pod reklamou


Táto obrátená pyramída však má ešte jednu výhodu. Cvičením s ťažkými váhami stimulujete vo väčšej miere centrálny nervový systém, a tým pádom je telo pripravené na ďalšiu ťažkú záťaž. Keď však v ďalšej sérii váhu znížite, bude pôsobiť ešte ľahšie, aká v skutočnosti je, a tým pádom dostane svaly ľahšie do kontrakcie (lepšie ich precítite a stimulujete) a zároveň urobíte viac opakovaní.

Samozrejme, nemôžete tréning začínať hneď s veľkou váhou. Pri tomto type trénovanie je obzvlášť dôležité zahrievanie. Venujte mu pozornosť troma či až piatimi sériami. Každou váhu zvyšujte, aby ste sa dostali na úroveň asi 80 % váhy prvej „ostrej“ série. Pochopiteľne, pri zahrievaní sa nepribližujeme k bodu zlyhania. Ak teda normálne s danou váhou urobíte 6 opakovaní, prestaňte už po dvoch.

Uvedieme si príklad. Ak je vaša prvá ostrá séria benčpresu s váhou 130 kg a urobíte s ňou 4 opakovania, zahrievacie série môžete riešiť takto:

1. 10 opakovaní so 40 kg
2. 6 opakovaní so 60 kg
3. 4 opakovania s 80 kg
4. 2 opakovania so 110 kg

Ešte predtým sa však zahrajte nejakou ľahkou kardio aktivitou alebo dynamickým strečingom. Niekto zvykne začať zahrievacie série aj využívaním tyče bez kotúčov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist