InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Cvičenie vo vysokej intenzite vplýva na absorpciu vápnika a pomáha cukrovkárom

24. januára 2016
Cvičenie vo vysokej intenzite vplýva na absorpciu vápnika a pomáha cukrovkárom
Cvičenie vo vysokej intenzite je efektívnym a čoraz populárnejším spôsobom, ako nabrať svaly, vylepšiť si kondíciu alebo spáliť nadbytočné kilogramy. Vedci však tiež zistili, že má priamy pozitívny vplyv aj na naše zdravie.

Švédski výskumníci nedávno objavili prekvapujúci bunkový mechanizmus, ktorý sa aktivuje práve krátkym vysoko intenzívnym intervalovým cvičením. Tiež prišli na dôvod, prečo antioxidanty podkopávajú vplyvy cvičenia.

Vedci sa snažili zistiť, prečo je takýto druh cvičenia taký efektívny, a tak požiadali niekoľko mužov, aby urobili šesť tridsaťsekundových intervalov v maximálnej intenzite. Potom im zobrali vzorky svalov zo stehien. Výsledky boli zaujímavé.

Článok pokračuje pod reklamou


Na základe vzoriek sa zistilo, že už tri minúty vysoko intenzívneho cvičenia narúšajú kanály pre príjem vápnika v svalových bunkách. To spôsobuje zmenu v spôsobe, akým bunky absorbujú vápnik. Tá vedia k tvorbe nových mitochondrií, ktoré zvyšujú svalovú vytrvalosť.

Narúšanie kanálov pritom spôsobujú voľné radikály, ktoré sú takýmto spôsobom, obrazne povedané, vháňané do pascí. Svalové bunky ich neutralizujú, čo je výhodné pre ľudské telo. Voľné radikály mu totiž škodia, spôsobujú starnutie i rakovinu. Vedci tiež zistili, že antioxidanty ako vitamíny E a C, tento pozitívny účinok eliminujú, ak sa prijímajú krátko pred i po vysoko intenzívnom intervalovom tréningu.

Ich kolegovia v Škótsku zase zistili, že vysoko intenzívne intervalové cvičenie je prospešné pre ľudí s cukrovkou typu 1. Pravidelne vykonávanie takéhoto cvičenia spôsobí, že telo znovu nadobudne schopnosť rozoznávať, kedy je úroveň cukru v krvi nízka. Ak na to človek pritom nie je schopný zareagovať, mohol by upadnúť do bezvedomia či dokonca kómy.

„Hypoglykemické epizódy sú nevyhnuteľnou súčasťou života tých, ktorých trápi cukrovka typu 1. Po pár rokoch niektorí ľudia s týmto druhom cukrovky nemusia vedieť rozoznať, kedy epizóda príde, a to ich stavia do veľkého rizika,“ povedala autorka štúdie, Alison McNeillyová, pre MNT. „Naše zistenia by mohli fungovať ako prevencia bez využitia liekov.“

McNeillyová a jej kolegovia z Univerzity v Dundee na to prišli zatiaľ len pri štúdiu myší, ale teraz zahája testovania aj na ľudských pacientoch.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist