InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo by ste nemali robiť v deň tréningu hrudníka?

08. februára 2016
Čo by ste nemali robiť v deň tréningu hrudníka?
Niet svalovej skupiny, ktorá by bola populárnejšie ako hrudník. A hoci je pre väčšinu cvičencov prioritou, napriek tomu sa pri jeho tréningu stále objavujú chyby. Dnes sa pozrieme na to, čomu by ste sa v deň tréningu hrudníka mali vyhnúť.

Ak chcete dosiahnuť pokroky pri hrudníku, musíte cviky vykonávať technicky správne a dbať na každý detail. Dôležité je, aby ste sa vyhli aj týmto nástrahám:

1. NIKDY NECVIČTE HRUDNÍK PO TRÉNINGU TRICEPSOV ČI RAMIEN
Pre efektívne cvičenie hrudníka potrebujete vykonávať také cviky, pri ktorých sa do akcie zapájajú aj menšie svaly, hlavne tricepsy a ramená. Posledné, čo chcete, je začať robiť tlaky s tým, že sú tieto dva pomocné svaly vyšťavené. Negatívne tréning môžu ovplyvniť vtedy, ak ich cvičíte deň dopredu. Prioritu by mal mať tréning hrudníka. Ak chcete trénovať tricepsy alebo ramená v rovnaký deň ako prsia, uistite sa, že to bude až po odcvičení cvikov na hrudník.

Článok pokračuje pod reklamou


2. NEPREHÁŇAJTE TO S BENČPRESOM
Je mnoho cvičencov, ktorí snáď aj veria, že svaly hrudníka rastú len vďaka benčpresu. Mnoho ľudí preceňuje tento klasický cvik. Je efektívny, prinesie výsledky, ale tréningu hrudníka prospeje, ak budete vykonávať pestrú škálu cvikov. Zároveň, ak cvičíte benčpres, nesnažte sa za každú cenu dvíhať veľmi ťažké váhy. Základom je, aby ste svaly precítili. To dosiahnete správnou technikou vykonávania cviku.

3. NEROBTE TLAKY NAMIESTO ROZPAŽOVANÍ
Rozpažovania sú veľmi dobrým cvikom na rozvoj hrudníka. Ide o izolovaný cvik a ním by mal aj zostať. Mnoho cvičencov ho však nevykonáva správne. Buď majú ruky úplne vystreté alebo namiesto rozpažovaní robia tlakový pohyb. Aj pri tomto cviku platí, že základom je správna technika prevedenia. Aby bol cvik efektívny, musíte pri ňom sval izolovať a precítiť. Preto používajte aj ľahšie váhy.

4. NEPREPÍNAJTE RUKY V LAKŤOCH
Či už robíte rozpažovania, sťahovania kladky alebo tlaky, snažte sa ruky v lakťoch neprepínať. Áno, vzpierači to robia často, ale vy chcete budovať svaly. A preto musíte v čo najväčšej miere stimulovať svaly. Ak pri benčprese prepnete v lakťoch ruky, prídete o kontrakciu v svaloch. Tým, že sa tomu budete vyhýbať, tým ju na svaloch udržíte dlhšie a tým ich aj lepšie stimulujete. Pri rozpažovaniach zase sval ľahšie s jemne pokrčenými rukami precítite. A samozrejme, nezaťažíte tak ani svoje lakťové kĺby.

5. S UHLOM PRI ŠIKMEJ LAVIČKE TO NEPREHÁŇAJTE
Tak ako vám pomôže stimulovať odlišne prsné svalstvo zmena šírky úchopu, tak vám pomôže aj zmena sklonu lavičky. Určite viete, že na pozitívne naklonenej šikmej lavičke môžete zvýrazniť vplyv tlakov na hornú časť hrudníka. Dôležité však aj v tomto prípade je, aby ste to s uhlom neprehnali. Sklon nemusí byť veľký, na stimuláciu postačí aj menší. Keď už pri cvičení cítite ramená a máte zvládnutú techniku cviku, znamená to, že je sklon priveľký. Znížte ho, aby ste kládli väčší dôraz na prsné svaly.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist