InstagramFacebookYoutube
Výživa

Nie všetky biele jedlá sú vaším nepriateľom

01. marca 2016
Nie všetky biele jedlá sú vaším nepriateľom
Vieme, že niektoré biele potraviny sú pre naše telo zlé. Biele pečivo a biely cukor sú dve z najhorších vecí, ktoré môžeme dať do nášho tela, no nemali by sme sa vyhýbať všetkým bielym sacharidom.

Nie všetky biele jedlá sú vaším nepriateľom. Je pravdou, že pestrofarebné jedlá sú skvelé, ale je veľkou chybou odsudzovať niektoré jedlá len preto, že sú biele. Je mnoho bielych jedál, ktoré majú prospešné účinky, ktoré ťažko nájdete niekde inde. Napríklad tieto:

Cesnak a cibuľa
Čo by mohlo byť zlé na cesnaku? Čím by vám uškodila cibuľa? V oboch prípadoch ide o bielu zeleninu, ktorá je však plná prospešných živín, ako sú fytonutrienty, vitamíny a stopové minerály, ktoré je ťažké nájsť niekde inde. Oba druhy zeleniny majú antizápalové účinky a obsahujú množstvo alicínu, quercetínu či chrómu. Výskumy dokonca potvrdzujú, že ľudia, ktorí počas svojho života pravidelne konzumujú cibuľu, sú vo všeobecnosti zdravší. A o silných stránkach cesnaku vie snáď každý.

Článok pokračuje pod reklamou


Huby
Málo ľudí si to možno uvedomuje, ale niektoré druhy húb sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu D, ktorý sa vo všeobecnosti zo stravy získava ťažko. Huby však celkovo obsahujú veľké množstvá unikátnych živín, stopových minerálov a antioxidantov, ako sú polyfenoly. Obsahujú veľa vody a málo kalórií. Sú vhodné pre ľudí s cukrovkou, obezitou či metabolickým syndrómom. Hlavne niektoré cudzokrajné huby majú aj protirakovinové vlastnosti.

Karfiol
Karfiol je biely, ale určite nie zlý. Od toho má veľmi ďaleko. Tento druh zeleniny v sebe skrýva veľa vitamínu C, vlákniny, minerálov a špeciálne látky, ako sú glukosinoláty a isothiocyanáty, ktorých v ňom nájdeme hojne. Tieto látky pomáhajú aj k tomu, aby bol z karfiolu málo známy bojovník proti hromadeniu nadmerného tuku v oblasti brucha. Dokonca bojujú proti rakovine. Karfiol je tiež prospešný pre vaše srdce a znižuje riziko cukrovky.

Zemiaky
Zemiaky sú veľmi sporným bodom, no veľa ľudí sa ich bojí zbytočne. Nejde o zlé sacharidy, hoci majú vysoký glykemický index. Ten však nemusí z jedla robiť automaticky nepriateľa, či už chcete chudnúť alebo nie. Zemiaky môžete bez výčitiek jesť, ak si ich samozrejme pripravíte vo vhodnej podobe. Nie, hranolky ňou nie sú. Varené ani správne upečené zemiaky vám nenarušia proces chudnutia a prinesú vitamíny i minerály. Najlepšie ich je jesť ako prílohu k jedlu bohatému na bielkoviny s obsahom vlákniny a zdravých tukov. To utlmí nárast hladiny krvného cukru.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist