Čo je viscerálny tuk?
Viscerálny tuk je vnútorný tuk, ktorý je známy tiež ako orgánový. A je zrejmé, prečo sa tak nazýva. Tvorí sa totiž medzi orgánmi v okolí brucha. Ide o nadbytočný tuk, ktorý obaľuje hlavné orgány, vrátane pečene, obličiek či pankreasu. Je pritom nebezpečný. Tukové bunky totiž ovplyvňujú činnosť vášho tela a produkujú škodlivé molekuly.Pokiaľ máte veľké brucho, udržiavate v tele aj viscerálny tuk. Ten je pre ľudí „neviditeľný“ a mnohí ani nevedia, že ho majú. V rizikovej skupine pritom môžu byť aj ľudia s nižšími hodnotami v obvode pásu. Jeho množstvo sa dá odhaliť skenovaním pomocou CT.
Viscerálny tuk sa v tele tvorí, keď je v krvnom obehu príliš veľa glukózy a naše „zásobárne“ glykogénu sú už naplnené. Najľahšou cestou k tomuto stavu je konzumácia spracovaných sacharidových jedál, sladkostí či spracovaných škrobov.
Riziká a cesta k jeho odburávaniu
Nadmerný viscerálny tuk je spojený so srdcovocievnymi problémami, obezitou, cukrovkou, mŕtvicou, demenciou, náladovosťou, depresiou, artritídou, poruchami spánku, problémami s pohlavným stykom a dokonca rakovinou. V tele zvyšuje prejavy zápalov a komplikuje proces chudnutia.Na to, aby ste znížili riziko skladovania viscerálneho tuku, musíte urobiť niekoľko opatrení. V prvom rade je treba upraviť výživu. Samozrejmosťou je obmedzenie príjmu cukrov a spracovaných sacharidov. Treba jesť viac zeleniny s nízkym obsahom škrobov, bielkovín a zdravých tukov.
Pomocníkom v boji proti nebezpečnému tuku je aj pravidelné cvičenie, či už aeróbne alebo anaeróbne. Veľkým pomocníkom pri odbúravaní vyscerálneho tuku je vysoko intenzívne intervalové cvičenie a užitočné sú každodenné prechádzky, najmä u tých, ktorí majú sedavé zamestnanie. Treba tiež klásť dôraz na dostatočne dlhý a kvalitný spánok a vyvarovať sa stresu.
Letný režim, pôvodne z : 08.04.2016.
Čítať ďalší článok:
Ako sa stravovať, ak sa chcete dožiť vysokého veku? Zdieľať na Facebooku