InstagramFacebookYoutube
Výživa

Päť najlepších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín

10. júna 2016
Päť najlepších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín
Omega-3 mastné kyseliny majú pre naše telo niekoľko prospešných vplyvov. Ak chcete zvýšiť ich príjem, nemusíte sa obmedzovať na doplnky výživy či tučné ryby, ako je tuniak. Aj z rastlinných zdrojov ich dokážete získať dostatok.

Najlepšie rastlinné zdroje pozostávajú z orechov a semien, ktoré sa dajú ľahko využiť aj v kuchyni. Navyše, môžete ich jesť samotné alebo využívať olejový výťažok. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré v nich nájdete, pritom telo dokáže veľmi dobre absorbovať.

1. Ľanové semená
Či už zjete ľanové semená ako také alebo prijmete olejový výťažok, získate veľa užitočných živín, vrátane omega-3 mastných kyselín. Jedna polievková lyžica oleja obsahuje 7,2 gramu omega-3 mastných kyselín. Olej si môžete pridať do ranného proteínového koktailu alebo si ho pridať do večerného šalátu namiesto olivového oleja.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Chia semená
Len zhruba 30 gramov chia semien obsahuje skvelých 5 gramov omega-3 mastných kyselín. Olejový výťažok obsahuje dokonca ešte viac. Chia semená sa dajú ľahko využiť aj v kuchyni a dá sa z nich urobiť puding, ktorý je vhodnou alternatívou bežných raňajok.

3. Konopné semená
V týchto dňoch sa konope dostáva čoraz viac do popredia. Nájdeme konopné mlieko, olej, proteín i semená. Olej zo semien obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v približnom pomere 4:1. Denne sa ho odporúča prijať 1 až 2 polievkové lyžice, čo zaistí príjem 8 až 16 gramov omega-6 mastných kyselín a 2 až 5 gramov omega-3 mastných kyselín.

4. Vlašské orechy
Vlašské orechy sú známym zdrojom omega-3 mastných kyselín už dlho. Pravdepodobne ide o najbežnejší zdroj spomedzi tých rastlinných a ľudia ich jedia jednoducho samé ako orechy. Dajú sa však pridávať aj do pokrmov a dá sa kúpiť aj olej. Stačí len zhruba 30 gramov, aby ste prijali 2,5 g omega-3 mastných kyselín.

5. Oriešky Sacha Inchi
Tieto oriešky pochádzajúce z Amazonského pralesa si získavajú popularitu vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín. Majú ich trikrát viac ako vlašské orechy a okrem toho sú skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínu A a vitamínu E. Môžete ich jesť ako orechy alebo využívať ako olej. Nájdete ich v bio obchodoch a na internete.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist