InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako sa mení váš apetít počas starnutia?

04. októbra 2016
Ako sa mení váš apetít počas starnutia?
Hlad je výsledkom komplexného mixu hormónov, fyzickej aktivity, nedostatočnej kvality spánku a dokonca emócií, predovšetkým stresu. Časom sa však apetít človeka mení. Existujú trendy, ktoré pri starnutí môžeme pozorovať.

30. roky

Prvé zmeny u dospelých ľudí možno pozorovať v 30. rokoch života. V tomto období môžete spozorovať, že máte buď nekontrolovateľný hlad alebo naopak, žiadnu túžbu jesť. V oboch prípadoch zohráva kľúčovú úlohu stresový hormón kortizol. U žien apetít ovplyvňujú aj hormonálne zmeny súvisiace s menštruáciou.

Článok pokračuje pod reklamou


V druhej polovici tejto dekády sa môžu začať ľahšie prejavovať nedostatky niektorých vitamínov alebo minerálov, ktoré ovplyvňujú aj to, ako veľmi budete chcieť jesť. Napríklad, ak vám neustále bude chutiť čokoláda so slanými tyčinkami, spôsobuje to nedostatok horčíka a vápnika.

40. roky

Po dovŕšení štyridsiatky sa začínajú objavovať prvé komplikácie s trávením. To samozrejme zmení aj vašu chuť do jedla. V tomto období navyše človek fyzicky spomaľuje, čo znižuje aj apetít.

V tomto desaťročí môže začať aj inzulínový rezistencia, čo spôsobí, že telo nevyužije cukor efektívne a ten sa tak môže zhŕňať viac v krvi ako v bunkách. A keď bunky nedostanú svoju energiu, budete sa cítiť hladnejšie. Viac vám budú chutiť predovšetkým jedlá bohaté na jednoduché sacharidy.

50. roky

U žien v tomto období dochádza k menopauze, a tak budú viac túžiť po jedlách bohatých na jednoduché sacharidy. Môže za to tentokrát hormón estrogén. A možno práve preto práve zhruba v tomto období ženy naberajú na váhe. U mužov väčšie zmeny v trendoch nenastávajú.

60. roky a neskôr

V tomto veku už začínajú problémy so signalizáciou nasýtenia. Aj preto si niektorí ľudia myslia, že v starobe sa scvrkáva žalúdok, hoci to nie je pravda. Vaše telo však omylom vysiela do mozgu signály nasýtenia, aj keď nie ste v skutočnosti ešte nasýtení.

V tomto období preto dochádza u niektorých ľudí k výzve - udržiavať si svoju hmotnosť. Ak nebudete dostatočne jesť, schudnete a oslabíte svoje telo, ktoré bude ešte náchylnejšie na zranenia.

Tiež je pravdepodobnejšie, že v tomto období budete z rôznych dôvodov brať lieky. A aj tie budú ovplyvňovať chuť do jedla a meniť ich chuť tak, že vám prestanú chutiť. Ešte horšie je to však u ľudí, u ktorých sa začína rozvíjať demencia. U nich sa už chuť do jedla vytratí.

zdroj: Prevention


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist