Káva dodáva energiu, znižuje riziko demencie, zrýchľuje metabolizmus a redukuje riziko rakoviny kože. V určitých situáciách by ste sa jej však mali vyhýbať alebo aspoň znížiť jej množstvo. Tie situácie sú nasledujúce:
1. Obdobie po zobudení
Pitie kávy hneď ráno vám ničím z hľadiska energie neprospeje. Prvé hodiny po zobudení je hladina stresového hormónu kortizolu najvyššia, čo vám dodáva príval prirodzenej energie. Preto je vhodné prvú šálku kávy zaradiť na obdobie medzi 10. až 12. hodinou, kedy sa hladina kortizolu začína znižovať. Vtedy kofeín budete skutočne aj potrebovať.
2. Keď vám chýba dostatok spánku
Káva sa zdá ako zrejmé riešenie, ak ste sa dobre nevyspali. A aj je, ale len do určitej miery. Nové výskumy zistili, že kofeín prestáva byť účinný v zlepšovaní pozornosti a koncentrácie, keď máte za sebou tri noci po sebe, v ktorých ste spali menej ako päť hodín. To nedokáže prekonať žiadne množstvo kofeínu. V tomto prípade vám pomôže dohnať spánok popoludňajšie zdriemnutie si.
3. Ak je káva príliš horúca
Nemôžete piť kávu, ak je ešte horúca. Pitie nápojov, ktoré sú teplejšie ako 65 stupňov Celzia, zvyšuje riziko rakoviny pažeráka. A ktorí ľudia sú k tomu najnáchylnejší? Tí, ktorí pijú kávy a čaje. V keramickej šálke zvyčajne trvá asi päť minút, aby vám káva vychladla na vhodnú teplotu.
4. Ak vás ľahko zasiahne úzkosť
Ak sa cítite na hrane, možno za to môže šálka kávy. Kofeín má stimulačný vplyv na nervový systém a spôsobuje vylučovanie stresového hormónu kortizolu. U ľudí, ktorí sú náchylní na úzkosť, to spôsobuje privolanie pocitov úzkosti a podráždenia, ako aj problémy so spánkom. Kávu nemusíte v tom prípade vylúčiť, ale jej množstvo obmedziť a strániť a jej menej ako šesť hodín pred spánkom.
Čítať ďalší článok:
Tréning na prelom rokov, ktorým vybudujete svaly i silu Zdieľať na Facebooku