Toto zistenie pochádza od nemeckých vedcov z Vanderbiltovej univerzity, ktorí sa snažili zamerať na vplyv soli na ľudské telo a poskytli nový pohľad aj na vznik troch chorôb, ktoré sú v západnom svete bežné – obezity, cukrovky a srdcovocievnych porúch.
Podľa desaťročí známej vedomosti sa nadbytok soli v tele prejaví tak, že dochádza k strate vody prostredníctvom moču a zníženiu jej obsahu v tele. Vedci však zistili opak – telo si vďaka soli vodu uchováva a produkuje ju.
Keďže na to telo potrebuje veľa energie, získava ju buď prostredníctvom stravy alebo rozkladom svalovej hmoty. Táto skutočnosť priamo vedie k prejedeniu, pretože, aby si telo pokrylo svoju energetickú potrebu, zintenzívňuje aj pocit hladu. Jedlo je totiž zdrojom energie.
Vedci robili výskum na kozmonautoch a zistili, že tí, u ktorých bol zvýšený príjem soli o šesť až dvanásť gramov, vypili následne menej vody, nie viac.
Následné experimenty na myšiach zistili, že príjem vysokého množstva soli vedie ku katabolickému stavu a rozkladu svalového proteínu, ktorý je pečeňou menený na moč. Vďaka tomu majú obličky šancu opätovne absorbovať vodu, kým je vylučovaný z tela moč.
Strata svaloviny je cenou za to, že sa telo snaží vyhnúť dehydratácii. Alternatívou je jesť toho viac. To je možno dôvod, prečo subjekty prvej štúdie boli pri zvýšenom obsahu soli v jedle hladnejšie.
Tým však negatíva vyššieho príjmu soli nekončia. Zvyšuje sa totiž aj hladina glukokortikoidov, ktoré patria medzi faktory zvyšujúce pravdepodobnosť rozvoja cukrovky, obezity, osteoporózy a srdcovocievnych ochorení.
Zo štúdií vyplýva, že by mali ľudia príjem soli obmedzovať. Najlepším spôsobom je vyhýbať sa spracovaným jedlám a pri varení jedál doma mať pod kontrolou solenie. Chuť môžete vylepšovať namiesto soli aj inými spôsobmi – cesnakom, bylinkami či rôznymi druhmi korenia.
Čítať ďalší článok:
Tajomstvo 2 až 5 sekúnd, ktoré vás dovedie k väčším svalom