InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako čo najviac znížiť potréningovú bolesť svalov?

15. januára 2018
Ako čo najviac znížiť potréningovú bolesť svalov?
Či už začínate s cvičením, vraciate sa k nemu po dlhšej pauze, meníte tréning alebo zvyšujete jeho intenzitu, je pravdepodobné, že vás čaká stretnutie so potréningovou svalovicou. Bolesť svalov však môžete vhodnými taktikami zminimalizovať.

Potréningová svalová bolesť je normálnym prejavom preťaženia tela, no určite ju normálni cvičenci neprivítajú s nadšením. Masochisti tento článok nečítajú a my ostatní môžeme prejavy bolesti znížiť týmito spôsobmi:

1. Začnite okamžite po poslednej sérii
Hneď po tréningu položíte základy regenerácie strečingom, ktorý pomôže znížiť aj svalovú bolesť. Mnohým sa osvedčilo aj myofasciálne uvoľnenie penovým valcom, ktorým cielene a hĺbkovo masírujete svalový a šľachový aparát. Je vhodná ešte pred samotným statickým strečingom.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Podporte regeneráciu vhodnou stravou
Obohratou platňou vo svete fitness je dôležitosť potréningovej výživy. Nie je dôležitá len pre obnovovanie svalových vlákien a budovanie svalov, ale aj pre urýchlenie zotavenia a zníženie svalovej bolesti. Dôležité sú rýchle bielkoviny a sacharidy. Trikom je však prijať aj jedlá s protizápalovými účinkami, ako napríklad višne, prípadne vypiť aspoň deci čistej višňovej šťavy.

3. Pite veľa vody
Veľmi dôležité a podceňované je pitie vody, ktoré telo rehydratuje a tým pádom bráni telu klásť prekážky v ceste za zotavením. Voda je potrebná pre správnu cirkuláciu krvi, ktorá prenáša potrebné živiny a kyslík. Piť vodu by ste mali aj počas tréningu – každých 10-15 minút.

4. Dobre sa vyspite
Telo najviac práce v zotavovaní urobí počas nočného spánku. Preto by ste ho nemali o dôležité hodiny ukracovať. Spite minimálne sedem hodín bez prerušenia. Ak sa dobre nevyspíte, ani vaše telo sa dobre nezregeneruje a bude viac unavené a ubolené.

5. Zľahka sa rozhýbte
Možno je to po intenzívnom tréningu lákavé, ale nemôžete len ostať nečinní a váľať sa na gauči. Pohyb v nízkej intenzite na druhý deň po tréningu vám pomôže znížiť tuhosť svalov a zlepšiť cirkuláciu krvi. Pomôže nie len znížiť bolesť, ale aj dodať energiu a podporiť zdravie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist