Ani si to nemusíte uvedomovať a môžete aflatoxíny prijímať cez niektoré druhy potravín. Začínajú sa totiž tvoriť už v počiatočných fázach vzniku plesne. Ich chronický príjem poškodzuje imunitný systém, zhoršuje absorpciu jedál, spôsobuje cirhózu, hepatitídu a v extrémnym prípadoch môžu viesť až k smrti.
Ktoré jedlá sú nimi kontaminované? Vo väčšine prípadov ide o jedlá rastlinného pôvodu, ktoré pochádzajú z teplejších a vlhších oblastí sveta. U nich dochádza k rozvoju plesní z rodu Aspergillus, ktorý môže nastať na poli i v sklade po ich zbere.
Najčastejšie ide o arašidy, kukuricu, sóju a ďalšie strukoviny, kávu, kakao, orechy (napr. pistácie, pekany, vlašské), rôzne druhy semien, ryžu a iné obilniny, korenia či sušené ovocie. Cez kŕmenie sa však dostávajú aj do zvierat, a tak môžu byť aj v mlieku či v mäse.
Zlou správou je, že ich tepelná úprava neničí. Existujú však spôsoby, ako obmedziť ich príjem. Pomôcť vám môžu nasledujúce tipy:
1. Buďte vyberaví - nekupujte potraviny, ktoré vyzerajú podozrivo, ako orechy so stratenou farbou, sušené ovocie s bielymi škvrnami či zvraštené strukoviny.
2. Nakupujte miestne produkty - miestne produkty sú častejšie čerstvé ako tie z dovozu. Je tiež ľahké sa opýtať farmárov, kedy a ako došlo k zberu plodín. V obchodoch vždy vyberajte tie čerstvejšie.
3. Neskladujte potraviny dlho - kupujte jedla tak, aby ste ich zjedli rýchlo. Neskladujte nič dlhšie ako mesiac a skladujte vo vhodných podmienkach – v tme, v chlade a v suchu.
4. Živočíšne výrobky len organické - mäso a mliečne produkty môžu byť infikované len u zvierat, ktoré sú kŕmené kukuricou a obilninami. Tie odchované prirodzene na tráva majú riziko minimálne.
5. Skúste chlorofyl - či už zo zelenej listovej zeleniny alebo z doplnkov výživy môžete pravidelne prijímať chlorofyl, ktorý znižuje absorpciu aflatoxínov.
6. Jedzte veľa mrkvy - mrkva bráni aktivite aflatoxínov, ktorá odporuje vznik rakoviny. Podobný účinok majú aj petržlen, paštrnák, fenikel či zeler.
Čítať ďalší článok:
Jarný tréning s bulinou, ktorý vám pomôže spáliť tuky Zdieľať na Facebooku