InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako sa v strave vyhnúť jednému bežnému karcinogénu?

23. marca 2018
Ako sa v strave vyhnúť jednému bežnému karcinogénu?
Pravdepodobne ste si dobre vedomí rizika otravy jedlom z niektorých baktérií, ale počuli ste už o aflatoxínoch? Sú to mykotoxíny, ktoré sú produkované plesňami a patria medzi najsilnejšie známe karcinogény.

Ani si to nemusíte uvedomovať a môžete aflatoxíny prijímať cez niektoré druhy potravín. Začínajú sa totiž tvoriť už v počiatočných fázach vzniku plesne. Ich chronický príjem poškodzuje imunitný systém, zhoršuje absorpciu jedál, spôsobuje cirhózu, hepatitídu a v extrémnym prípadoch môžu viesť až k smrti.

Ktoré jedlá sú nimi kontaminované? Vo väčšine prípadov ide o jedlá rastlinného pôvodu, ktoré pochádzajú z teplejších a vlhších oblastí sveta. U nich dochádza k rozvoju plesní z rodu Aspergillus, ktorý môže nastať na poli i v sklade po ich zbere.

Článok pokračuje pod reklamou


Najčastejšie ide o arašidy, kukuricu, sóju a ďalšie strukoviny, kávu, kakao, orechy (napr. pistácie, pekany, vlašské), rôzne druhy semien, ryžu a iné obilniny, korenia či sušené ovocie. Cez kŕmenie sa však dostávajú aj do zvierat, a tak môžu byť aj v mlieku či v mäse.

Zlou správou je, že ich tepelná úprava neničí. Existujú však spôsoby, ako obmedziť ich príjem. Pomôcť vám môžu nasledujúce tipy:

1. Buďte vyberaví - nekupujte potraviny, ktoré vyzerajú podozrivo, ako orechy so stratenou farbou, sušené ovocie s bielymi škvrnami či zvraštené strukoviny.

2. Nakupujte miestne produkty - miestne produkty sú častejšie čerstvé ako tie z dovozu. Je tiež ľahké sa opýtať farmárov, kedy a ako došlo k zberu plodín. V obchodoch vždy vyberajte tie čerstvejšie.

3. Neskladujte potraviny dlho - kupujte jedla tak, aby ste ich zjedli rýchlo. Neskladujte nič dlhšie ako mesiac a skladujte vo vhodných podmienkach – v tme, v chlade a v suchu.

4. Živočíšne výrobky len organické - mäso a mliečne produkty môžu byť infikované len u zvierat, ktoré sú kŕmené kukuricou a obilninami. Tie odchované prirodzene na tráva majú riziko minimálne.

5. Skúste chlorofyl - či už zo zelenej listovej zeleniny alebo z doplnkov výživy môžete pravidelne prijímať chlorofyl, ktorý znižuje absorpciu aflatoxínov.

6. Jedzte veľa mrkvy - mrkva bráni aktivite aflatoxínov, ktorá odporuje vznik rakoviny. Podobný účinok majú aj petržlen, paštrnák, fenikel či zeler.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist