InstagramFacebookYoutube
Tréning

6 tipov, ktoré vám zvýšia efektivitu tréningu

21. mája 2018
6 tipov, ktoré vám zvýšia efektivitu tréningu
Ak ani po mesiacoch cvičenia nevidíte žiadne pokroky, mohlo by to byť pre nesprávnu výživu. Možno medzi sériami odpočívate príliš dlho alebo medzi tréningami príliš krátko. Väčšinou to však je kombinácia viacerých faktorov.

Ak chcete efektivitu vášho tréningového snaženie zvýšiť a zabrániť sklamaniu, možno vám pomôže nasledujúcich šesť tipov, ktoré vám pomôžu zdolať stagnáciu a zefektívniť tréning vcelku výrazne:

1. Voľte ťažké základné cviky
Mnoho ľudí cvičí izolované cviky, pretože pri nich dobre vyzerajú a nie sú veľmi náročné. Kľúčom k úspechu sú však ťažké základné, resp. viackĺbové cviky, ako drepy, mŕtve ťahy, výpady, tlaky, príťahy. Vyžadujú viac energie, ale zasiahnu aj viac svalov a stimulujú ich efektívnejšie. Sú kľúčové pri naberaní hmoty i pri chudnutí.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Prijímajte dostatok bielkovín
Základom pri budovaní svalov alebo pálení tukov z výživného hľadiska je vyšší príjem bielkovín. Najlepšie, ako k nemu pristupovať, je ho spolu aj s kalóriami merať a zaznamenávať. Musíte sa jednoducho uistiť, že ho máte dostatok. Prijímať by ste ho mali s každým jedlom, najviac po docvičení. Vtedy sa hodia aj proteínové doplnky, optimálne srvátkový proteín.

3. Diétu založte na zdravých jedlách
Jedlo je vaším palivom a čím lepšie je, tým lepšie pre vaše telo. Založte si svoju výživu na zdravých výživných jedlách s obsahom bielkovín, sacharidov a zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Uvidíte, že výsledky časom prídu.

4. Pite veľa vody
Vaše telo i mozog potrebujú veľa tekutín. Voda je pritom často lepšou alternatívou ako športové nápoje. Neobsahuje kalórie a cukry, no i tak vám jej dostatok vie pomôcť s udržaním energie a koncentrácie. Navyše, po cvičení jej dostatok zaisťuje efektívnejšiu regeneráciu a rast svalov.

5. Venujte spánku väčšiu pozornosť
Ak chcete ťažiť maximálne účinky z vášho tréningu, musíte venovať pozornosť vášmu spánku. Musíte chodiť spávať skôr, musíte spávať dlhšie. Spánok nijak nenahradíte, a keď ho budete mať dostatok, budete podávať lepšie výkony v posilňovni a zároveň sa bude telo rýchlejšie regenerovať a rýchlejšie rásť.

6. Využívajte správne vybavenie
Síce to nie je nevyhnutné, ale správne vybavenie dokáže zvýšiť efektivitu vášho tréningu. Rukavice chránia ruky pred mozoľmi, ktoré vám inak znepríjemňujú cvičenie, trhačky vám pomôžu s tréningom chrbta vtedy, keď je to nutné, bandáž okolo kolien sa hodí pri ťažkých drepoch. Pri ťažkých cvikoch vie byť užitočný aj vzpieračský opasok. Pri drepoch je dôležité mať aj správnu obuv.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist