InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vedľajšie účinky zdravej výživy, o ktorých nikto nehovorí

26. júna 2018
Vedľajšie účinky zdravej výživy, o ktorých nikto nehovorí
Na tom, že chcete žiť a stravovať sa zdravo nie je vôbec nič zlé. Ak však budete predpokladať, že sa vďaka tomu budete okamžite cítiť lepšie a budete vyzerať lepšie, mohlo by to mať na vás niekoľko nečakaných dôsledkov.

Neexistuje pádny dôvod, aby ste sa nesnažili robiť vylepšenia vo vašej strave. Buďte si však vedomí toho, že aj zdravá výživa môže mať negatívne vedľajšie účinky, o ktorých sa často nehovorí. Ak teda zmeníte svoju stravu, môže vás postretnúť aj toto:

1. Zvýšenie hmotnosti
Mnoho ľudí si to neuvedomuje, ale aj zdravé jedlá majú kalórie. Mnohí ľudia podceňujú ich obsah v ovocných šťavách, konzumujú nadmerné množstva ovocia či orechov. Potom sa však netreba čudovať, že ručička na váhe išla opačným smerom, ako by ste chceli. Treba si dávať pozor aj na to a jesť s mierou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Problémy s veľkou potrebou
Keď zrazu začnete jesť zdravo, pravdepodobne zvýšite príjem ovocia a zeleniny. Ak ich nebudete zaraďovať do stravy postupne, mohol by vám zvýšený príjem vlákniny spôsobiť aj častejšie návštevy záchoda či dokonca občasne kŕče. Ak však nepijete dostatok vody, veľké zvýšenie prímu vlákniny by mohlo viesť aj k zápche. Nie je to však trvalý stav. Telo si na to potrebuje len zvyknúť.

3. Plynatosť
S trávením súvisí aj plynatosť, ktorú spôsobujú najmä druhy listovej zeleniny, ako sú hlávkový šalát, kapusta, karfiol, kel či brokolica. Jesť by ste ich mali, pretože majú zdraviu prospešné látky. Zároveň vás však môžu aj potrápiť, a keď na ne nie ste zvyknutí, môžu vám spôsobiť aj kŕče.

4. Neudržateľná razantnosť
Niektorí ľudia majú o zdravej strave zlú predstavu a často dramaticky obmedzujú príjem niektorých jedál. Táto razantnosť sa však z dlhodobého hľadiska udržať nedá, aj keď vám spočiatku prinesie výsledky. Mnoho ľudí sa dokonca vyhýba sociálnemu kontaktu len aby neboli v pokušení. Iných začne taká diéta nudiť a vzdajú celú svoju snahu. V strave treba mať pestrosť a raz za čas neuškodí ani niečo menej zdravé.

5. Sklamanie
Na začiatku každej snahy je nejaký cieľ, nejaká predstava toho, ako budeme vyzerať vďaka zmenám v životnom štýle. Často však ide o nereálne očakávania, ktoré končia sklamaním. Nemôžete byť však na takéto ciele viazaní a keď vidíte, že nie sú reálne, upravte si ich. Snažte sa robiť malé a trvalé pokroky, nie rýchle a veľké.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist