InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Tri mýty spojené s cvičením a únavou centrálneho nervového systému

01. júla 2018
Tri mýty spojené s cvičením a únavou centrálneho nervového systému
S tréningom a pretrénovaním sa často spája okrem svalovej únavy aj únava centrálneho nervového systému (CNS). Mnoho ľudí sa jej začne obávať, ale v skutočnosti nemusí.

Pokiaľ ide o únavu centrálneho systému, bežný cvičenec sa jej skutočne nemusí obávať. Stačí sa pozrieť na tri rozšírené tvrdenia, ktoré vedci vyvrátili a urobili z nich len mýty:

1. Čím je vyššia tréningová intenzita, tým viac bude CNS unavený

Bežne sa hovorí, že k únave centrálneho nervového systému dochádza pri cvičení s veľkými požiadavkami na systém, teda pri cvičení s veľkou intenzitou. Na prvý pohľad to dáva zmysel, no výskumníkom z McGillovej univerzity v Montreale sa ešte v minulom tisícročí podarilo ukázať, že omnoho väčšie nároky na CNS kladie cvičenie v nízkej intenzite, ktoré je vytrvalostné a trvá dlhšie ako vysoko intenzívne krátke cvičenie.

Článok pokračuje pod reklamou


Pár ďalších štúdií nezistilo v únave žiaden rozdiel pri rôznych intenzitách pri bežne využívaných tréningových dĺžkach. Howatson a kolektív v roku 2016 zase pri elitných športovcoch zistili, že pri tréningu pozostávajúcom z 12 sérií ťažkých základných cvikov došlo k svalovej únave, ale centrálny nervový systém zostal nezmenený. Z toho vyplýva, že sa tak ľahko neunaví. Záverom teda je, že nízkym počet sérií s vysokou intenzitou nespôsobuje väčšiu únavu CNS.

2. Rýchlejšiu únavu CNS spôsobia viackĺbové cviky

Človek by povedal, že centrálny nervový systém bude unavenejší z viackĺbových základných cvikov, ktoré sú náročnejšie ako izolované jednokĺbové cviky. Vedci však zistili, že ťažké tlaky či drepy nevyhnutne nespôsobujú únavu centrálneho nervového systému. Izolované cviky, extenzie nôh a bicepsové zdvihy, zase môžu mať niekedy vplyv na jej zvýšenie. Nenašlo sa teda priame spojenie v tom, že by viackĺbové cviky spôsobovali viac únavy.

3. CNS sa zotavuje dlhšie ako svaly

Latella a kolektív sa v roku 2016 zamerali na čas potrebný na zotavenie z únavy CNS po silovom tréningu. Tvrdým cvičením sa im podarilo zvýšiť únavu o 46 %. Koľko dní bolo potrebných na zotavenie? Po docvičení bola normálna úroveň zaznamenaná už o 20 minút! Iné štúdie tiež potvrdili, že únava CNS je evidentná len krátko po docvičení napriek tomu, že svaly po rovnakom tréningu niekedy potrebujú na zotavenie aj viac ako tri dni.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist