InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zvyky, ktoré najviac ohrozujú vaše duševné zdravie

16. novembra 2018
Zvyky, ktoré najviac ohrozujú vaše duševné zdravie
Mnoho ľudí vie, že depresiu spôsobujú aj veci, ktoré veľmi neovplyvníme – smrť blízkeho, strata zamestnania a podobne. Existujú však aj veci, ktorými si sami ohrozujeme duševné zdravie. A práve na tie sa v tomto článku zameriame.

Ak sa chcete uistiť, že budete duševne zdraví a znížite riziko depresie, mali by ste sa zamyslieť nad svojimi zvykmi a zmeniť nasledujúce veci vo vašom živote:

1. Nekvalitný spánok - spánok ovplyvňuje všetko. Aj to, ako sa cítite. Ak sa poriadne nevyspíte, budete mať tendenciu byť unavenejší a mať horšiu náladu. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť až k depresii.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nedostatok času pre seba - človek potrebuje aj chvíľku len pre seba. Je to dôležité, aby ste znížili riziko depresií a podráždenia. Niekomu stačí desať minút, inému hodina, niekto potrebuje raz za čas aj celý deň.

3. Nedostatok sociálneho kontaktu - ak si s ľuďmi len píšete cez správy, tak nemáte zmysluplný kontakt. Chatovanie nenahradí skutočnú sociálnu interakciu a otupuje naše skúsenosti a sociálne cítenie. Preto by ste sa mali viac stretávať s kamarátmi v reálnom živote a viac komunikovať aj s rodinnými príslušníkmi.

4. Fotenie všetkého možného - mnoho ľudí v tejto dobe fotí všetko možné, pričom sa už ani poriadne nezameriavajú na objekt záujmu – dôležitejšie je odfotiť ho a zdieľať fotku. Mali by ste fotiť len skutočne to, čo je mimoriadne a niečo, na čo chcete spomínať. V tom prípade sa na objekt záujmu musíte zamerať a užiť si ho. To z vás urobí mentálne silnejšiu osobu.

5. Robenie viacerých vecí naraz - jedenie pred televíziou a priebežne sledovanie sociálnej siete na notebooku je bežná vec v životoch moderných ľudí. Vedci však zistili, že to zvyšuje stres a nie je to ani produktívne. Venujte pozornosť len tomu čo práve robíte a umožnite mozgu spracovať to, čo sa deje v reálnom čase.

6. Hrbenie sa pri chôdzi - spôsob, akým chodíte, má vplyv na to, ako sa cítite. Ak budete chodiť vystretí, budete lepšie vyzerať a budete z toho čerpať aj po duševnej stránke – budete sa cítiť sebavedomejšie a zameriate sa viac na pozitíva.

7. Odkladanie práce - ak sa necítite na robotu a nakoniec ju odložíte, potom sa u vás zvyšuje riziko stresu a napätia. Ak máte niečo urobiť, urobte to a potom môžete ísť oddychovať. Znížite stres i napätie vo vašom živote a dosiahnete toho viac.

8. Nezdravý vzťah - u množstva ľudí sa rozvinie depresia z toho, že im nezdravý vzťah utláča sebavedomie. Prestanú si veriť a všetko sa začne točiť okolo toho. Ak vás partner obmedzuje alebo je hrubý fyzicky či psychicky, mali by ste to začať riešiť.

9. Prehnaná vážnosť - nad niektorými situáciami v živote treba len mávnuť rukou a ísť ďalej. Mnoho ľudí však nevie zniesť zahanbenie alebo pristupuje k všetkému príliš vážne. Smiech pomáha. Pomôže vám uvoľniť sa a posilní aj vaše mentálne zdravie. Snažte sa smiať každý deň.

10. Ignorovanie cvičenia - ak budete cvičiť len trikrát do týždňa, riziko depresie sa u vás zníži až o 19 percent. Ľudia, ktorí sú v depresii, majú často spoločné to, že im chýba dostatok aktivity. Chodievajte na prechádzky, cvičte, športujte.

11. Zastrašovanie druhými - či vás niekto zastrašuje v škole alebo v práci, vyberá si to daň na vašom sebavedomí a spôsobuje pocity smútku. Ak je to váš prípad, mali by ste to začať riešiť s pomocou odborníkov.

12. Prehnané používanie mobilného telefónu - moderné zariadenia majú tendenciu prestimulovať náš mozog, a keď napríklad neustále niečo robíte s mobilným telefónom, potom nikdy nedáte príležitosť mysli a telu vydýchnuť si, čo vedie k podráždenosti a depresii.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist