Na Slovensku sa najčastejšie dostávame do kontaktu snáď s kuracím mäso, no populárne sú dlhodobo aj bravčové a hovädzie. Aj ryby v posledných rokoch išli do popredia a labužníci si zgustnú aj na jahňacine. Všetky tieto druhy so sebou prinášajú bielkoviny, no nie všetky sú vhodné pre pravidelný príjem.
Kuracie mäso
Kuracie mäso patrí jednému z dvoch najrozšírenejších vo fitness svete a nie je ani príliš drahé. Je to snáď tá najlepšia voľba, pretože sa dá využiť aj pri naberaní hmoty, ako aj pri chudnutí. Tiež sa dá dobre skladovať a ľahko pripraviť. Odporúčame sa zamerať skôr na kuracie prsia, ktoré pri hmotnosti 100 gramov obsahujú asi 24 gramov bielkovín a len 3 gramy tukov. Ostatné časti sú bohatšie na tuk. Jediná nevýhoda kuracieho mäsa je nedostatok železa, ktorého príjem sa však dá zvýšiť trebárs multiminerálnym suplementom.Hovädzie mäso
Druhým najpopulárnejším zdrojom bielkovín je hovädzie mäso, ktoré sa prevažne využíva vo fáze získavania svalovej hmoty, keďže je tučnejšie (obsahuje zhruba 20-22 g bielkovín a 10-13 g tukov). Do diéty sa síce dajú využiť menej tučnejšie druhy hovädzieho mäsa (z krku, pliecka či stehna), ale ani zďaleka nebudú takú chudé ako mäso z kuracích pŕs. Na rozdiel od nich však poskytuje veľa železa. Jeho častý príjem sa však predsa neodporúča, pretože štúdie ukázali, že veľká konzumácia je spojená s určitými zdravotnými problémami.Bravčové mäso
Hlavne v našej oblasti bola dlho veľmi populárna voľba u ľudí bravčovina. Z pohľadu výživových odborníkov však ide o jedno z najmenej populárnych zdrojov bielkovín – je ich tam menej v porovnaní s kuracím či hovädzím (12-18 g) a ide o tučné mäso (16-27 g). Takisto ako u hovädziny však závisí aj od druhu, čo z neho vyťažíte. Keď už si z neho máte vybrať, voľte bravčové chudé alebo bravčové stehno. Samozrejme, klobáskami si veľmi nepomôžete, keďže obsahujú veľa nasýtených tukov a konzervantov.Jahňacie mäso
Veľa ľudí si nevie vynachváliť chuť a pôžitok jahňacieho mäsa, ale treba zdôrazniť, že sa nehodí zaradzovať ho do pravidelnej diéty. Hoci sem-tam vám neumožní, musíte si naň dávať pozor, pretože je veľmi tučné a jeho nadmerný príjem spôsobuje obezitu a rôzne choroby. V 100 gramoch nájdeme až 14 gramov tukov, pričom asi polovica sú tuky nasýtené. A obsahuje pritom len zhruba 12 gramov bielkovín. Nehovoriac o jeho cene.Rybie mäso
Rybie mäso je vo všeobecnosti zdravé a aj keď sa jedná o tučnejšie druhy, ako tuniak, losos, makrela či sardinka, obsahuje tuky nenasýtené, čiže tie zdravé. Hodí sa do diéty a zlepšuje aj stav svalov a kĺbov. Pri objemovom tréningu sa najviac hodia losos či tuniak, pri rysovaní treska. U väčších tuniakov však hrozí aj riziko väčšieho obsahu ťažkých kovov, to isté platí aj u žralokov alebo makrel. Najviac bielkovín obsahujú tuniak, losos a sardinka – zhruba 20 gramov. Treska obsahuje 17 gramov, ale má len jeden gram tukov. Sardinka a losos ich majú 11, kým tuniak osem.Zhrnutie
Zhrnuli sme si základné druhy mäsa, s ktorými sa najčastejšie stretávame a vieme teraz skonštatovať, kedy sa ktoré hodí najviac. Ak sa snažíte schudnúť, skutočne je najlepšie sa sústrediť na príjem kuracieho mäsa a rýb, kým pre objem sa hodí najviac hovädzie mäso. Správny druh bravčového tiež veľmi nezaškodí a ak si chcete pochutiť na jahňacine, mali by ste tak robiť len zriedka.Letný režim, pôvodne z 7.6.2013.
Čítať ďalší článok:
Zrýchlite svoj tréning a spaľujte viac tukov Zdieľať na Facebooku