InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Bežné mýty, ktoré sa spájajú so starnutím

25. januára 2019
Bežné mýty, ktoré sa spájajú so starnutím
Starnutie je proces, ktorý začneme pozornejšie vnímať v strednom veku. Je to proces, ktorý by zrejme väčšina ľudí najradšej zastavila. A napriek tomu, že sa zastaviť nedá, nemusíme sa báť každého negatívneho tvrdenia, ktoré so sebou prináša.

V tomto článku sa pozrieme na päť tvrdení, ktoré možno považovať za mýty. Ak ste sa ich v minulosti obávali, teraz môžete prestať. Tomuto už veriť nemusíte:

1. Starší ľudia nemajú záujem o sex
Podľa výskumu NPHA väčšina Američanov vo veku od 65 do 80 rokov verí, že sex je dôležitý pre ich kvalitu života. Takmer dve tretiny priznali, že ich sex stále zaujíma. Potešenie zo sexu sa vekom nestráca, len jeho frekvenciu ovplyvňujú iné faktory, ako sú erektílna dysfunkcia, vaginálna suchosť či lieky.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Genetika rozhoduje, vaše konanie ju neovplyvní
To, ako dlho budete žiť a to, ako sa budete cítiť, nezáleží výhradne od vašej genetiky. Mnoho ľudí tento mýtus využíva ako výhovorku. Vašimi zvykmi a činmi totiž môžete toho ovplyvniť skutočne veľa. Ak sa budete zdravo stravovať, ak budete dostatočne kvalitne spávať a ak budete pravidelne športovať, dokážete prejavy starnutia obmedziť.

3. Mozog prestáva pri starnutí produkovať nové bunky
Nedávna štúdia odhalila, že si mozog vytváral nové bunky aj u jedinca vo veku 79 rokov. Vedci zistili, že aj mozog starších ľudí má podobnú schopnosť vytvárať bunky ako mozog mladého človeka. Problémy s myslením spôsobuje prevažne obmedzenie krvného obehu do mozgu.

4. Cvičenie sa stáva nebezpečnou záležitosťou
Športovanie a cvičenie je odporúčané pre ľudí ktoréhokoľvek veku. Aj starší ľudia potrebujú pravidelne cvičiť, aby si znížili riziko zranení. Nie je to naopak, cvičenie ho nezvyšuje. Pomáha spevňovať svaly i kosti, prospieva zdraviu. Existujú ľudia, ktorí intenzívne športujú aj po 90-ke.

5. Starí ľudia sú depresívnejší a smutnejší
Starnutie nespôsobuje u starých ľudí depresiu a smútok. Väčšinou ho spôsobuje strata niekoho blízkeho, ktorá je v pokročilom veku pravdepodobnejšia. Umrie dobrý priateľ, partner, niekto blízky. Niekto sa s tým vie vyrovnať lepšie a žije rovnako šťastný život ako v mladosti.

zdroj: Medical Daily


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist