InstagramFacebookYoutube
Tréning

Voľné váhy – jednotlivé druhy, ich silné a slabé stránky

28. januára 2019
Voľné váhy – jednotlivé druhy, ich silné a slabé stránky
Stroje vyzerajú cool a majú svoje výhody, ale stále vo svete fitness prevažuje cvičenie so starými dobrými voľnými váhami. Tie pritom nie sú len o činkách. Dnes sa zameriame na jednotlivé druhy voľných váh, ako aj na ich plusy a mínusy.

Cvičenci sa prakticky môžu rozdeliť do troch základných skupín – prívrženci cvičenia na strojoch, prívrženci cvičenia s váhou vlastného tela a prívrženci cvičenia s voľnými váhami. Z týchto troch skupín by mali svojmu náčiniu venovať pozornosť práve nadšenci voľných váh. Každý druh sa totiž od seba dosť líši, pokiaľ ide o jeho využitie.

Veľké obojručné činky
Ak chcete budovať hmotu a najmä silu, musíte dvíhať čo najťažšie váhy pri správnej technike prevedenia. A veľké obojručné činky sú na to ideálne. Keďže ich držíte oboma rukami, tak sú z voľných váh pomerne najstabilnejšie, no stále sa pri niektorých cvikov zapája do balansu stred tela. Ich využívanie však môže zaťažovať zápästia a nepohodlné je aj ich prenášanie. Zároveň pri niektorých cvikov neumožňujú svalu absolvovať celý rozsah svojho pohybu – limitom je tyč. Taktiež neodhaľuje nerovnováhu medzi stranami – silnejšia strana potiahne aj tu slabšiu.

Článok pokračuje pod reklamou


Veľké činky s EZ tyčou
EZ tyč prináša so sebou výhody veľkej činky, pričom odstraňuje jeden z jej hlavných neduhov – pri niektorých cvikoch znižuje tlak na zápästia. Hodia sa najmä pri cvičení bicepsov a tricepsov, u ktorých je pozícia rúk na vykrivenej osi v prirodzenejšej polohe. Inak však dedí ostatné nevýhody veľkej činky.

Jednoručné činky
Jednoručka môže byť síce obmedzujúca pokiaľ ide o veľkosť využitých váh, ale inak ide snáď o najlepší druh voľných váh. Absolvujete s ňou všetky cviky, pri ktorých využívate veľkú činku, ale aj množstvo iných, vrátane takých, pri ktorých by sa napríklad hodil viac kettlebell. Dajú sa však zvládnuť aj s ňou. Výhodou jednoručných činiek je ich skladnosť, prenášateľnosť a použiteľnosť. Nezaťažujú zápästia, cvičia každú stranu zvlášť, a tak ľahšie vyrovnávajú silovú či svalovú nerovnováhu medzi stranami. Do akcie sa zapája aj viac stabilizačných svalov, takže z tréningu toho môžete získať viac. Sú tiež perfektné pre domáce využitie.

Kettlebell-y
Buliny sa hodia predovšetkým do funkčného tréningu, pretože ich tvar a ťažisko viac imitujú prirodzené situácie v živote. Dajú sa s nimi ľahšie cvičiť rôzne švihy, ale prakticky by ste s nimi s určitými obmedzeniami zvládli aj bežné cviky, ktoré robíte aj s jednoručkami. Podobne ako u nich, aj tu je mínusom hmotnostné obmedzenie. Preto sa nehodia na budovanie maximálnej sily a svalovej hmoty. Ak však chcete budovať svalovú vytrvalosť, budovať kondíciu alebo spaľovať tuky, sú skvelý náčiním.

Vaky na posilňovanie
Môžu byť ťažké ako jednoručky či kettlebell-y, ale nie sú tvrdé, a tak ich môžete využívať aj pri dynamických cvikoch, ako sú hody. Nepoškodia podlahu ani stenu. Viac sa hodia na budovanie funkčnej sily, ale pri troche improvizácie sa dajú využiť aj na budovanie svalov. Nie sú v tom však až také efektívne ako veľké činky či jednoručky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist