InstagramFacebookYoutube
Tréning

Najťažšie cviky na nohy pre mužov. Klasické drepy medzi nimi nie sú

14. marca 2019
Najťažšie cviky na nohy pre mužov. Klasické drepy medzi nimi nie sú
Tréning nôh nepatrí medzi tie najobľúbenejšie, pretože je ťažký. Aj taký základný cvik, ako sú drepy, vie byť výzvou. Drepy sú ťažké, ale existujú aj cviky, ktoré dajú mužom v posilňovni zabrať viac. A v tomto článku si ich predstavíme.

Muži sa vo všeobecnosti koncentrujú na cviky, pri ktorých môžu zdvíhať veľké váhy. Ignorujú pritom často prácu na pružnosti, mobilite a stabilite. A práve preto vás možno neprekvapí, že pre mužov vedia byť výzvou aj cviky, pri ktorých veľké váhy nedvíhajú.

1. Zakopávania jednou nohou na fit lopte

Keď tento cvik cvičíte s oboma nohami, tak je ľahký. S jednou je to poriadna fuška. Muži s tým majú väčší problém, pretože sa len zriedka venujú unilaterálnemu cvičeniu a koncentrujú sa viac na veľké váhy.

Článok pokračuje pod reklamou


Pri tomto cviku si môžete pomôcť, ak sa dôkladne naučíte dodržiavať techniku prevedenia. Ak by ste nemali vystretý chrbát, vaše bedrá by prepadli a hamstringy by neboli natoľko aktivované. A práve o tie v tomto cviku ide.

2. Výpady do strán

Vyzerajú jednoducho a ženy ich zvládajú celkom v pohode. Prečo mnohí muži pri ich vyzerajú nemotorne? Pretože sa v živote koncentrujú na pohyby vpred a vzad. A taktiež tento cvik považujú za „ženský“. Vyžaduje si tiež flexibilitu bedier, ktorej škodí dlhé vysedávanie a prílišný dôraz na cvičenie prednej časti stehien.

Zlepšiť sa v cviku pomôže využívať masáže bedier, sedacích svalov, štvorhlavých svalov stehenných a hamstringom penovým valcom. Mobilite bedier pomáhajú aj hlboké drepy robené bez dodatočnej záťaže. Pomôžete si, ak raz denne vydržíte v hlbokom drepe 30 sekúnd.

3. Drep na jednej nohe s druhou nohou vystretou

Tým, že sa muži menej koncentrujú na tréning nôh a obmedzujú ho na pár základných cvikov, obmedzujú ch rozvoj do takej miery, že takéto pokročilé cviky zvláda len málokto. Tento konkrétny si vyžaduje silu a stabilitu jednej nohy, pružnosť druhej a zároveň dostatočnú mobilitu členkov a bedier.

Zlepšiť sa v tomto cviku môžete len tým, že ho budete cvičiť pravidelne. Najskôr stačí v menšom rozsahu pohybu, kým nebudete zvládať urobiť zhruba 6-8 opakovaní v troch sériách. Potom treba ísť v pozícii drepu hlbšie a hlbšie.

4. Drepy s kettlebellom uchopeným v jednej ruke nad hlavou

Tento cvik je pre mužov náročný, pretože musíte mať ruku plne vystretú nad hlavou a to si vyžaduje dobrú mobilitu a pružnosť v bedrách a ramenách. Tú pritom veľa cvičencov dobrú nemá, pretože sa príliš koncentrujú na cvičenie hrudníka a zanedbávajú strečing.

Ideálnym naťahovacím cvikom na odstránenie tohto obmedzenia je chytiť si do rúk naširoko ľahkú tyč, vystrieť ruky pred seba a dvihnúť tyč nad hlavu. Potom pohyb pokračuje tak, že ruky sú za chrbtom až kým sa tyč nedotkne zadku. Taktiež pomôže, ak budete drepy cvičiť v plnom rozsahu pohybu, nie len kým sú stehná rovnobežné s podlahou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist