InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako si udržať ramená zdravé a vyhnúť sa ich bolesti?

04. apríla 2019
Ak sa opýtate skupiny nadšencov posilňovania, ktoré kĺby ich trápia pri cvičení najviac, je pravdepodobné, že občasne započujete kolená alebo lakte. Väčšinou im však problémy spôsobujú ramená. Preto sa im oplatí venovať zvýšenú starostlivosť.

Ramenné kĺby dostávajú zabrať najmä pri tréningu hrudníka a ramien. Sú pritom také kľúčové, že bez nich prakticky nedokážete efektívne cvičiť hornú časť tela. Mnohých dlho ignorované problémy dovedú aj k operácii a obmedzia ich dlhodobo, potenciálne do konca života.

Ak máte problémy s ramenami, pociťujete v nich dlhodobo bolesť, jednoznačne by ste mali zájsť za ortopédom na vyšetrenie. Potom môžete problém začať riešiť – buď operáciou alebo konzervatívnou liečbou. Ak sa však tomu chcete vyhnúť, potom z preventívneho hľadiska robte toto:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Posilňujte ramená gumovým pásom - posilňujte stabilizačné svaly v ramenách gumovým pásom, ktorý izoluje často zanedbávané svaly v okolí kĺbov - naťahujte gumu pred sebou na úrovni ramien. Zakomponujte takéto cvičenie do zahrievania pred tréningom. Alternatívou môže byť cvik na kladke – tzv. face pull.

2. Zlepšite si mobilitu ramien - väčšie riziko zranenia máte pri tuhých svaloch a samozrejme, ramená patria medzi tie svaly, ktoré stuhnú najľahšie. Preto by ste mali pracovať na ich pružnosti a mobilite, čo dosiahnete strečingom alebo ľahkými cvikmi v úplnom rozsahu pohybu.

3. Uprednostňujte správne cviky - vynechajte cviky, ktoré ramená zaťažujú nadmerne, ako sú príťahy veľkej činky k brade alebo tlaky za hlavou. Celkovo by ste mali v cvičení uprednostňovať jednoručné činky oproti veľkej obojručnej, pretože dávajú ramenám väčšiu slobodu pohybu a nedostávajú ich tak do neprirodzených a rizikových polôh.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist