Kefír možno považovať za super jedlo – obsahuje viac ako štyrikrát väčšie množstvo prospešných baktérií ako jogurt, čo z neho robí popredné probiotické jedlo, ktoré podporuje zdravie tráviaceho systému a efektívne absorbovanie živín z jedla. Okrem toho má aj nasledujúcich päť účinkov:
1. Podporuje posilňovanie kostí
Kefír obsahuje veľké množstvo vápnika a vitamínu K2, ktoré majú spolu symbiotický vzťah – vitamín K2 pomáha telu efektívnejšie absorbovať vápnik. Výskumy pritom ukázali, že jeho doplňovaním sa znižuje riziko zlomeniny o 81 percent.
2. Prispieva k boju proti chorobám
Na imunitný systém človeka má vplyv aj zdravý tráviaci systém, ale kefír obsahuje aj ďalšie látky, ktoré posilňujú imunitu – biotín a folát. Obsahuje aj baktériu lactobacillus kefiri, ktorá bojuje proti E coli, kvasinkám, kvasinkovým infekciám, syndrómu podráždeného čreva či Grohnovej chorobe.
3. Znižuje riziko rakoviny
Látky obsiahnuté v kefíre podľa vedcov spomaľujú rast nádorov v skorých štádiách. Kanadskí vedci z McGillovej univerzity dokonca zistili, že kefír znížil počet buniek rakoviny prsníka o 56 % pri testovaní na zvieratách.
4. Chráni pokožku
Probiotiká v kefíre pomáhajú predchádzať vzniku akné, vyrážok a ekzémov. Kefiran pomáha s hojením rán. Keď sa kefír nekonzumuje, ale nanáša na pokožku, spomaľuje prejavy starnutia, zvlhčuje pokožku a robí ju znovu elastickejšou. Masku si môžete vyrobiť skombinovaním 2 polievkových lyžíc kefíru s 1 čajovou lyžičkou olivového oleja a 1 žĺtkom. Aplikujte na 15 až 20 minút.
5. Znižuje hladinu zlého cholesterolu
Výskum na ženách ukázal, že tie, ktoré pili kefír osem týždňov, mali významne nižšiu hladinu zlého LDL cholesterolu. Čím je jeho hladina vyššia, tým máte vyššie riziko srdcovocievnych ochorení, vrátane infarktu.
Zdroj: Oxygen
Čítať ďalší článok:
Skvelá superséria na rozvoj masívneho tricepsu: Potrebujete len veľkú činku