InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vytunujte si kávu, aby ste z nej získali ešte viac

17. mája 2019
Vytunujte si kávu, aby ste z nej získali ešte viac
Káva má prospešné účinky pre naše zdravie a mnoho ľudí si vychutnáva aj jej príznačnú chuť. Pre väčšinu ľudí je však stále hlavne nástrojom dobitia bateriek.

Káva sa stala pre vysoký obsah kofeínu požehnaním pre ľudí, ktorí potrebujú dlho pracovať a na ktorých príde popoludní únava. Je pokladom pre tých, ktorí zanedbávajú spánok a sú unavení aj po zobudení.

Kofeín v káve zvyšuje energiu, koncentráciu i pozornosť. Tieto účinky sa však môžu významne znásobiť, ak si príjem kávy ešte trochu „vytunujete“. Môžete tým získať aj ďalšie účinky. Môžete to dosiahnuť týmito spôsobmi:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Načasujte si ju popoludní správne
Ak si kávu dávate popoludní alebo popoludní ešte jednu pridávate k tej raňajšej, mali by ste si to správne načasovať. Posledná káva dňa by mala prísť minimálne šesť hodín pred odchodom do postele, aby ste nemali problémy so spaním. Ideálny čas aj z pohľadu hormónov sa javí byť 13., prípadne 14. hodina.

2. Skombinujte ju so zdriemnutím si
Ak chcete znásobiť svoju energiu, vyskúšajte si zdriemnuť na 20 minút hneď po vypití kávy. Podľa vedcov je ideálne, ak pred takýmto krátkym zdriemnutím si prijmete 200 až 250 mg kofeínu a budete následne dlhšie svieži, ako keby ste len vypili kávu alebo si len zdriemli.

3. Skombinujte ju s cvičením
Káva vám môže uľahčiť tréning tým, že vám dodá energiu a koncentráciu. Tréning sa zase odvďačí tým, že telu pomôže energiu udržať a spôsobí aj nárast lepšej nálady. Ďalšie pozitívum? Podľa výskumov následne prijmete menej kalórií.

4. Pridajte do nej proteín
Pridaním mlieka do kávy si do nej pridáte aj trošku bielkovín. Ak si však do nej pridáte aspoň 15 gramov proteínového prášku, pomôžete sa zasýtiť na dlhšie obdobie a káva sa stane aj nástrojom, ktorým môžete zefektívniť proces vášho chudnutia. Hodí sa to najmä pre tých, ktorí si ju dávajú ráno.

5. Využije kávovú usadeninu na osvieženie výzoru
Chcete sa cítiť energicky a chcete tak aj vyzerať? Potom si môžete s vychladnutej kávovej usadeniny urobiť prírodný zábal na oblasť pod vašimi očami. Nechajte pôsobiť 5-10 minút a mal by vám zmiznúť ten typický, „unavený“ opuch.

Pozri aj: Šesť málo známych kozmetických účinkov kávy


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist