InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tipy, ako sa vrátiť k behávaniu a udržať si k nemu vášeň

27. mája 2019
Tipy, ako sa vrátiť k behávaniu a udržať si k nemu vášeň
Mnoho ľudí sa radí do skupiny sezónnych bežcov. Ide o osoby, ktoré behávajú prakticky len cez letné obdobie. Ako sa k behu vrátiť po mesiacoch pasivity? Ako sa k nemu vrátiť, ak ste nebehávali viac rokov?

V tomto článku vám prinášame šesť tipov, ktoré vám pomôžu vrátiť sa k behávaniu a obnoviť si k nemu vášeň, prípadne si ju udržať tak, aby ste sa ho nevzdali len po niekoľkých tréningoch:

1. Začnite zľahka
Ak začínate s behom po dlhšom čase, nechcete to presiliť, aby ste sa zranili alebo aby vás to rýchlo prestalo baviť. Ak začnete zhurta, bude vás to viac bolieť. Vaše telo nie je ešte zvyknuté na takú záťaž, preto musíte začať pomaly a pozvoľna tempo a dĺžku behu zvyšovať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nájdite si oporu v ďalších ľuďoch
Iná osoba vám môže dať dôvod k tomu, aby ste pri behu vydržali. Povedzte niekomu, že teraz chcete pravidelne behávať a informujte ho o vašich pokrokoch. Bude vás to motivovať k zlepšovaniu. Tiež si môžete nájsť partnera na behanie. Nájdite si však niekoho spoľahlivého, u koho budete vedieť, že bude chcieť behávať dlhodobo.

3. Urobte si z behu zábavu
Po dlhej odmlke sa môže zdať behanie dlhé, monotónne a nudné. Snažte sa však cielene urobiť si z neho zábavu. Dá sa to. Pripojte si do behu zastávky pre kľuky, tricepsové kľuky na lavičke, zhyby a podobne. Tiež môžete skúšať nové trasy a objavovať nové zákutia. Zaraďte si do behu krátke „šprintérske prémie“ alebo si vymyslíte niečo iné, čo vám beh spestrí.

4. Motivujte sa súťažením
Ak máte problém s udržaním motivácie, stavte sa s niekým o peniaze alebo o niečo, o čo by ste nechceli prísť. Ak ste v tom sami, môžete si každý mesiac pripraviť finančnú odmenu, ktorú budete môcť využiť na čokoľvek chcete. Ak však vynecháte plánovaný beh, odoberiete si z nej vždy jedno euro.

5. Spomeňte si na pocit po dobehnutí
Jedným z najlepších pocitov pre bežca je, keď dobehne do cieľa. Nemusí to by ani na preteku, ale na konci svojho tréningu. Viete, že už to máte za sebou, viete, že ste prekonali sami seba, že ste opäť rástli a že ste urobili niečo pozitívne pre svoje telo.

6. Pripomeňte si, aké máte šťastie, keď môžete behať
Ak sa vám niekedy nebude chcieť ísť behať, uvedomte si, aké šťastie máte, že túto aktivitu môžete vykonávať. Buďte za to patrične vďační. Je mnoho ľudí, ktorí nemôžu ani chodiť, nie to ešte behať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist