InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo by ste počas dňa nemali zastierať žalúzie?

02. júna 2019
Prečo by ste počas dňa nemali zastierať žalúzie?
Hoci vám obavy o svoje súkromie môžu brániť v tom, aby ste si svoje žalúzie cez deň otvorili, možno zmeníte svoj názor, keď budete čítať o tom, ako by viac svetla vo vašich izbách mohlo pomôcť vášmu zdraviu.

Nedávna štúdia uverejnená v žurnále Microbiome totiž tvrdí, že ak umožníme slnečnému svetlu prenikať cez okno, dokáže zabiť baktérie, ktoré žijú v prachu.

Výskumníci s Oregonskej univerzity zistili, že v tmavých izbách je v priemere až 12 % baktérií takých, ktoré sú životaschopné a dokážu sa reprodukovať. V izbách vystavených väčšiemu dennému svetlu, je len 6,8 % takýchto baktérií a pokiaľ ide o UV svetlo, ich pomer padá na 6,1 %.

Článok pokračuje pod reklamou


„Ľudia trávia väčšinu svojho času vnútri, kde sú vystavení prachu, ktorý môže obsahovať množstvo rôznych baktérií, vrátane patogénov, z ktorých môžeme ochorieť,“ poznamenal doktor Ashkaan Fahimipour.

Prach v tmavých miestach obsahuje organizmy, ktoré sú spojené s respiračnými ochoreniami. Prach, ktorý je vystavený dennému svetlu, ich prevažne neobsahuje. Zistilo sa tiež, že v takýchto miestach je aj menej živých baktérií z mŕtvej kože človeka, ale aj viac baktérií z vonkajšieho prostredia, ktoré sú na svetlo zvyknuté.

Doktor Fahimipour tvrdí, že ich štúdia podporuje starú ľudovú múdrosť, že denné svetlo má potenciál zabíjať mikróby, ale podotýka, že je potrebné urobiť ešte viac výskumov, aby sa pochopilo, na akom princípe baktérie po vystavení sa slnečnému svetlu umierajú.

Zdroj: Science Daily


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist