Ak si myslíte, že chipsy sú také návykové pre svoju chuť alebo nejakú špeciálnu látku, tak sa mýlite. Vedcom sa podarilo zistiť, že hlavnou príčinou je zvuk, ktorý vydávajú.
Chipsy sú chrumkavé, a preto vydávajú pri každom kontakte s vašimi zubami špecifický zvuk, ktorý u človeka zvyšuje túžbu po ďalšej dávke. Podvedome si ľudia spájajú tento zvuk s čerstvosťou jedla.
Štúdia Massimiliana Zampiniho a Charlesa Spencea zahŕňala 20 subjektov, ktoré mali za úlohu posúdiť čerstvosť 180 chipsov. Všetci pritom mali na ušiach slúchadla a vedci manipulovali s hlasitosťou zvukov chrumknutia.
Výsledkom tohto experimentu bolo, že čím hlasnejší zvuk bol, tým čerstvejší chips účastníkom prišiel. Zároveň bol pre nich lákavejší. A hoci je to podvedomé, ukázalo sa, že zvuk zohráva veľkú úlohu v zvýšení užívania si všetkého, čo jeme.
Netýka sa to len chipsov, ale keď konzumujeme niečo, od čoho očakávame chrumkavosť, tak sme sklamaní, keď to chrumkavé nie je a máme tendenciu prestať to konzumovať bez ohľadu na to, aká je chuť. Ak by to však bolo chrumkavé, prestávali by sme s konzumáciou len veľmi ťažko.
Aj štúdia Nailyay Odabayevovej a Rajiho Srinivasana ukázala niečo podobné. Jej účastníci siahli po väčšom počte chipsov, ak na obale videli nápis: „chrumkavé“. Tiež sa ukázalo, že ľudia zjedli menej chipsov, ak bol zvuk chrumkania odfiltrovaný slúchadlami.
Čítať ďalší článok:
Ako zažiť perfektný deň voľna od tréningu?