InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aký je najhorší čas na cvičenie?

16. decembra 2019
Aký je najhorší čas na cvičenie?
Mnoho ľudí sa snaží cvičiť vtedy, keď im to umožňujú pracovné alebo študijné povinnosti. Niekto vie, že by sa po práci už k cvičeniu „nedokopal“, a tak uprednostňuje ranný tréning. Niekto má dokonca to šťastie, že môže cvičiť na obed. Kedy by ste však cvičiť nemali?

Keďže cvičenie významne ovplyvňuje aj váš spánkový rytmus, ktorý je okrem iného dôležitý pre regeneráciu a vaše napredovanie pri budovaní sily, svalov či chudnutí, tak by ste nemali cvičiť intenzívne tri a menej hodín pred spaním.

„Keď sa začnete hýbať, vaše srdci bije rýchlejšie, aby napumpovalo viac krvi do vašich svalov. To zvyšuje celkové prúdenie krvi, vrátane toho smerujúceho do mozgu – a väčšie prúdenie krvi do mozgu zvyšuje energiu a pozornosť,“ tvrdí pre magazín Health dietologička a osobná trénerka Gabbi Berkowová.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak teda budete cvičiť príliš neskoro, nebudete môcť ľahko zaspať. Napomáhajú k tomu aj hormóny, ktoré sa vylučujú pri tréningu, vrátane adrenalínu a norepinefrínu. Tie tiež zvyšujú tep srdca, energiu a činnosť metabolizmu. To je nápomocné pri cvičení, ale škodí pri zaspávaní.

Vaše telo po docvičení bude potrebovať pár hodín na to, aby prirodzene vychladlo a aby sa späť dostali pod kontrolou hormóny. Táto dĺžka je rozdielna u každej osoby.

Najlepší čas na cvičenie je ten, ktorý dokážete dodržiavať pravidelne a dlhodobo. Ak vás však okolnosti nútia cvičiť až o ôsmej hodine večer a plánujete ísť späť do troch hodín, potom nemusíte prísť o všetku nádej.

„Čím intenzívnejšie cvičenie bude, tým ťažšie sa vám po ňom bude zaspávať,“ povedala Berkowová. „Cvičenie vám však môže aj pomôcť so zaspávaním. Relaxačné cvičenia, ako sú pomalá joga a strečing, sa môžu robiť aj pred spaním. Upokojujú telo a nervový systém.“

A ak si chcete znížiť potenciálne riziká neskorého intenzívnejšieho tréningu, potom sa musíte snažiť telo rýchlejšie vrátiť do normálu. To dosiahnete strečingom po docvičení, teplou sprchou a dobre vyskladanou večerou, ktorá bude zahŕňať bielkoviny, komplexné sacharidy a zeleninu. Tiež treba znížiť svoje vystavenie sa modrému svetlu z počítača, mobilu, tabletu či televízie aspoň hodinu pred odchodom do postele.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist