Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
 
 
 
 
Reklama:
Výživa 17. 12. 2019

Osem alternatív bežnej múky, ktoré by ste mali spoznať

ikonka
Alergie a dopyt po zdravších alternatívach spôsobili, že sa na trhu objavili nové druhy múk, ktoré môžete využívať ako náhradu za klasickú pšeničnú bielu či celozrnnú múku.

Či chcete dodržiavať bezlepkovú diétu, stravovať sa zdravšie alebo dodať svojej výžive pestrosť, môžete to dosiahnuť využitím niektorých z nasledujúcich alternatív:

1. Amarantová múka – je vhodná na prípravu nekvasených chlebov, ale pre svoju korenistú chuť je dobré ju kombinovať s inými druhmi múky, ktoré by mali mať v receptoch prevahu. Obsahuje veľa bielkovín i vlákniny. Je prospešná aj pre zdravie mozgu a kostí.

2. Banánová múka – podporuje zdravie tráviaceho systému vďaka obsahu prebiotík. Je jasné, že bude mať jemnú banánovú chuť, preto sa hodí na výrobu koláčov, palaciniek, ale aj smoothies nápojov. Tak ako banány samotné, aj ona obsahuje veľa draslíka. Obsahuje aj vlákninu, vitamíny a minerály.

3. Kokosová múka – hodí sa na výrobu chleba alebo sladkých dezertov. Má podobnú textúru ako bežná múka a jemne kokosovú chuť. Obsahuje veľa vlákniny a zdravých tukov. Pri pečení treba dať pozor na to, že absorbuje viac vody ako bežná múka.

4. Mandľová múka – v súčasnosti ide o populárnu alternatívu vhodnú na pečenie. Výhodou je, že vo väčšine prípadov nemusíte v receptoch nič prepočítavať a použijete rovnaké množstvo mandľovej múky ako múky bežnej. Má síce viac kalórií, ale obsahuje niekoľko prospešných látok, vrátane horčíka a železa.

5. Ovsená múka – je výborná na prípravu chutného pečiva, sušienok a iných pečených dobrôt. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomôže znížiť cholesterol. Môžete si ju kúpiť už hotovú alebo si ju môžete vyrobiť sami – stačí nadrobno rozomlieť ovsené vločky.

6. Pohánková múka – využijete ju pri pečení, najmä výrobe chleba. Pre lepšie výsledky je však dobré ju kombinovať s iným druhom múky. Obsahuje niekoľko vitamínov B, minerály, antioxidanty a vlákninu. Pohánku mnohí ľudia využívajú aj k detoxikácii.

7. Repková múka – nevyužíva sa rovnako, ako bežná múka, ale môžete ju využiť pri príprave koláčov a omáčok. Je sladká a pokrmom dodá jemný červenkastý nádych. Obsahuje železo, vitamín A, draslík a vlákninu. Pri pečení je dobre ju skombinovať s iným druhom múky.

8. Ryžová múka – dlhodobo sa využíva napríklad na prípravu slížov či rezancov. Múka z hnedej ryže má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, vďaka čomu pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a znižovať hmotnosť. Obsahuje aj iné živiny, ktoré chránia pred srdcovocievnymi ochoreniami. Jej oriešková chuť z nej robí výbornú možnosť pre prípravu sladkých pokrmov.


Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Môže sa hodiť: 
Sprievodca výberom tréningového plánu »

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2020 SlovakFitness.sk TOPlist