Pri tomto konštatovaní príde na um otázka, aké sú riziká spojené s nadmerným príjmom cukru. A hoci väčšina ľudí ich zrejme pozná, nijak sa to na správaní väčšiny z nich neodráža. A mnohí nepoznajú ďalšie riziká, ktoré si tu uvedieme. Týkajú sa pritom pridaného cukru – nie toho prirodzeného, ktorý je súčasťou ovocia alebo sladkých zemiakov.
Už v roku 2014 sa urobil výskum, ktorý zistil, že ľudia, ktorí prijímali 17 až 21 % svojich kalórií z cukru, mali o 38 % vyššie riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenie v porovnaní s tými, u ktorých pridaný cukor tvoril 8 % celkového kalorického príjmu.
Nadmerný cukor tiež zvyšuje šancu rozvoja cukrovky 2. typu. Dokonca sú s nadmerným príjmom cukrov spojené aj niektoré druhy rakoviny – či už priamo alebo nepriamo, pretože cukor prispieva k priberaniu, podporuje zápalové procesu a zvyšuje inzulínovú rezistenciu, ktoré tiež vplývajú na rozvoj rakoviny.
Je známe, že veľa sladkostí dokáže negatívne vplývať na hladinu vašej energie. Tým pádom sa ovplyvňuje aj vaša nálada, pozornosť a dokonca sa rozvíja depresia. To teda potenciálne vplýva neblaho na vašu kariéru, osobné vzťahy a kvalitu život vo všeobecnosti.
Príliš veľké množstvo pridaného cukru vo vašej diéte má tiež zlý vplyv na pokožku – podporuje sa tvorba akné, urýchľuje sa proces starnutia pokožky a stráca sa jej pružnosť. Ďalej je tiež zvýšené riziko bolestivej formy artritídy, dny alebo pakostnice.
Akým spôsobom znížiť príjem cukru? Najlepšie je úplne vylúčiť zo stravy sladené nápoje a sladiť si čaje a kávu niečím iným – napríklad medom alebo steviou. Obmedziť by sa mal aj príjem spracovaných jedál, pečiva, zmrzliny, cukríkov, nekvalitných čokolád a iných sladkostí.
Čítať ďalší článok:
Osemtýždňový plán pre rozvoj väčších bicepsov Zdieľať na Facebooku