InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako jesť zdravo pri obmedzenom rozpočte?

28. januára 2020
Ako jesť zdravo pri obmedzenom rozpočte?
Mnoho ľudí predpokladá, že zdravá výživa je drahá. V skutočnosti je to viac výhovorka ako odzrkadlenie pravdy. Ak však máte tesný rozpočet, môžete so stravou o trochu ušetriť, ak využijete rady z tohto článku.

Drahý môže byť nákup akýchkoľvek potravín, nie len tých zdravých. Ak chcete ušetriť a stravovať sa zdravo, aplikujte nasledujúcich päť tipov:

1. Pestujte si vlastné bylinky, ovocie a zeleninu
Ak máte rodinný dom, je to ideálna možnosť, ako si začať pestovať svoju vlastnú zeleninu a ovocie. Ak bývate v byte, môžete si kúpiť záhradku. Ak to nie je vo vašich možnostiach, potom môžete pestovať aspoň svoje vlastné bylinky. Na balkóne potom môžete pestovať aspoň rajčiny či jahody. Aj niečo je lepšie ako nič. Niekto pritom zvládne aj cesnak, papriku či baklažán. Dá sa toho pritom pestovať aj viac, podmienkou je dostatočná nosnosť a veľkosť balkóna, ako aj dostatok slnečného svetla.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zmenšite si porcie pokrmov
Väčšina ľudí nemá pod kontrolou svoje porcie a väčšinou sú väčšie, ako by mali byť. Ich zmenšením dosiahnete dve veci – znížite príjem kalórií, a tak budete ľahšie chudnúť a kontrolovať svoju hmotnosť, a zároveň ušetríte. Zjete toho menej, tým pádom toho potrebujete menej aj nakúpiť.

3. Nevyhýbajte sa konzervám a mrazeným potravinám
Pri nakupovaní potravín sa nemusíte báť nakupovať jedlo, ktoré je v konzerve. Tiež môžete zvoliť mrazenú zeleninu alebo ovocie, ktoré nestráca na živinách a oproti čerstvému má jednu výhodu – rovnako ako konzervy vydrží dlho. Často na ne pritom bývajú akcie, kedy si ich môžete kúpiť dopredu vo väčšom množstve a ušetriť tak.

4. Nakupujte rozumne
Pokiaľ ide o akcie, netreba sa ich báť využívať. Ak sa dá, nakupujte radšej vo veľkom za výhodnejšiu cenu a ušetríte. Kľúčom je však nekupovať veci, ktoré nepotrebujete. Napíšte si doma nákupný zoznam a držte sa ho. Ak váš obchod ponúka klubovú kartu, využívajte ju. A nenakupujte jedlá, ktoré sú naporciované – sú drahšie, ako tie v celku (napr. plátkový syr, saláma, kuracie prsia vs. celé kura, zeleninový šalát a pod.)

5. Ušetrite na príprave jedál
Naplánujte si svoj týždenný rozvrh jedál tak, aby ste využili do maxima nakúpené potraviny. Dopredu si môžete pripraviť jedlá aj na viac dní. Niektoré vydržia na druhý deň len v chladničke, iné si môžete aj na viac dní dopredu zamraziť. Pri príprave využívajte z ingrediencií maximum. Ak nejakú časť pri jednom jedle nepotrebujete, naplánujte si ďalšie jedlo, v ktorom ju zužitkujete. Pripravujte si aj vlastné obedy do práce a školy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist