InstagramFacebookYoutube
Tréning

Najväčší problém tréningu s celým telom a jeho riešenie

24. februára 2020
Najväčší problém tréningu s celým telom a jeho riešenie
Venujete sa tréningu s vlastnou váhou vášho tela? Možno ste si vedomí toho, že hoci ide o skvelý spôsob cvičenia, má aj svoje obmedzenia. A na to najväčšie poukázal Eddie Lomax. O čo ide?

Kľúčom k úspechu v akomkoľvek type fyzického tréningu je progresívne napredovanie. Ak ho nedosiahnete, nebudete v lepšej forme, či už silovo, svalovo alebo kondične. Aby ste teda vyťažili najviac z tréningu s vlastnou váhou tela, musíte sa progresívne zlepšovať. Ak na pravidelnej báze nezvyšujete náročnosť vašich tréningov, tak svoje ciele nedosiahnete alebo len veľmi ťažko.

Najväčší problém tréningu s vlastným telom spočíva v tom, že je oproti iným spôsobom tréningov odlišný vďaka váhovému obmedzeniu – záťaž máte stále rovnakú, pretože vaše telo sa nemení lusknutím prsta. Aký pokrok tak budete robiť, ak váha zostáva rovnaká alebo sa pre spaľovanie tukov dokonca zníži?

Článok pokračuje pod reklamou


Pri iných spôsoboch silového tréningu máte viacero spôsobov, ako môžete dosahovať progresívne preťaženie a najjednoduchším príkladom je zvyšovanie váhy na činkách alebo strojoch. Môžete ich zvyšovať nie len medzi tréningami, ale aj v rámci jednotlivých tréningových jednotiek. Táto možnosť však pri tréningu výhradne s vlastnou váhou tela nie je.

Preto sa mnohí snažia dosahovať progresívne preťaženie jednoducho tým, že zvyšujú počty opakovaní. To však často vedie k monotónnosti alebo k zvyšovaniu rizika poranenia. A tiež nemôžete počty zvyšovať donekonečna.

Aké je teda riešenie? Lomax ho vidí v progresii na viacerých úrovniach:

1. Cviky s využitím vlastného tela možno rozdeliť na tri úrovne – pre začiatočníkov, pokročilých a skúsených. Každá úroveň je náročnejšia od tej predošlej. Ak zvládate tú prvú, mali by ste si vybrať cviky, ktoré sú náročnejšie.

2. Namiesto zvyšovania počtu opakovaní sa snažte objem tréningu navýšiť pridaním sérií, aby sa tak zvýšil celkový počet opakovaní vykonaných počas tréningu. Robte teda viac sérii, cvičte kruhovo, na kolá a podobne. Tým znížite riziko zranenia a budete cvičiť efektívnejšie.

3. Medzi jednotlivými sériami môžete znížiť čas odpočinku. To bude výzvou nie len pre samotné svaly, ale možno aj pre vašu kondíciu.

4. Robte kombinácie všetkých troch uvedených metód tak, aby bolo vaše telo silnejšie, chudšie a v lepšej kondícii.

Ako ste si určite všimli, ani jedna z metód nezahŕňa zvyšovanie odporu. To svedčí o tom, že sa aj bez toho môžete pri tréningu s vlastnou váhou zaobísť. Každá metóda sa pritom dá uplatniť aj pri ostatných typoch tréningu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist