InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Spôsoby, ktorými si môžete znížiť riziko mŕtvice

06. marca 2020
Spôsoby, ktorými si môžete znížiť riziko mŕtvice
Riziko mŕtvice rastie spolu s rastom vášho veku. Môže sa však prihodiť aj mladším ľuďom. Riziko okrem genetických predispozícii zvyšuje nezdravý životný štýl. Ak ho chcete znížiť, mali by ste si k srdcu zobrať nasledujúcich sedem rád.

1. Merajte si krvný tlak – jednou z popredných príčin mŕtvice je vysoký krvný tlak. Práve preto by ste si mali z preventívnych dôvodov pravidelne merať tlak. Frekvencia meraní pritom záleží na vašom aktuálnom stave. Ak nemáte problémy, pokojne stačí aj raz ročne, ak ste mladší, aj raz za dva roky. Ak však už tlak máte zvýšený, mali by ste to robiť častejšie po konzultácii s vaším doktorom.

2. Pravidelne sa hýbte – sedavý spôsob života zvyšuje riziká rôznych chorôb, nie len mŕtvice. Veľa pre svoje zdravie urobíte, ak budete aktívni aspoň 30 minút každý deň – môžete cvičiť, venovať sa nejakému športu či sa len prechádzať. Ak celý deň presedíte v práci, robte si pravidelné prestávky a rozhýbte sa.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Jedzte jedlá prospešné pre srdce – pridajte si do stravy viac jedál z protizápalovými vlastnosťami, ktoré prospejú celému srdcovocievnemu zdraviu. Ide napríklad o tmavú listovú zeleninu, bobuľovité ovocie, ryby so zdravými tukmi.

4. Prijímajte viac draslíka – draslík pomáhala v tele vytvárať rovnováhu so sodíkom a tým reguluje aj rovnováhu tekutín, čím dochádza aj k znižovaniu tlaku krvi. Veľmi dobrými zdrojmi sú banány, avokáda, sladké zemiaky či fazuľa.

5. Obmedzte príjem sodíka – na rozdiel od draslíka, by sa príjem sodíka mal obmedzovať, pretože zvyšuje krvný tlak. Okrem solenia a dochucovanie jedál, by ste si mali dať pozor aj na polotovary a spracované potraviny.

6. Nefajčite – chemikálie, ktoré vnikajú do tela pri fajčení, spôsobujú budovanie povlaku na vnútorných stenách ciev, čím sa znižuje prúdenie okysličenej krvi a zvyšuje riziko mŕtvice. Toto riziko výrazne znižuje, ak človek s fajčením skončí.

7. Dbajte na hormóny – ženy by si mali dať pozor na hormóny. Potenciálne riziká im prináša hormonálna antikoncepcia, hormonálne terapia v prechode i tehotenstvo. Riziko je vyššie, ak má žena históriu migrén. Preto na to treba dávať pozor, konzultovať to s doktorom a merať si pravidelne krvný tlak.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist