InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Alkohol a nikotín narúšajú spánok viac ako káva. Prečo?

20. marca 2020
Alkohol a nikotín narúšajú spánok viac ako káva. Prečo?
Pre zdravie človeka a jeho športovú či pracovnú výkonnosť je dôležitý kvalitný spánok. Mnoho ľudí sa vo večerných hodinách stráni kávy z obavy, že im kvalitu spánku zníži. Mnohí z nich pritom neodmietnu cigaretu či alkohol.

A nedávna štúdia vedená Floridskou atlantickou univerzitou ukazuje, že štyri a menej hodín pred spaním by sme nemali prijímať práve nikotín a alkohol, a nie nevyhnutne kofeín z kávy. Práve to by malo zlepšiť kvalitu a dĺžku vášho spánku.

Do štúdie bolo zapojených aj niekoľko ďalší škôl a inštitúcií, ktoré skúmali údaje 785 ľudí v kombinovanom množstve 5164 dní. Merali ich dĺžku a kvalitu spánku, pričom analyzovali aj ich denné zvyky. Subjekty si pritom nemysleli, že majú problém so spánkom.

Článok pokračuje pod reklamou


Výsledkom výskumu bolo zistenie, že ľudia, ktorí prijímali nikotín a alkohol štyri a menej hodín pred spaním, mali najväčší negatívny vplyv na svoj spánkový cyklus. Obzvlášť negatívny bol vplyv nikotínu – to je ďalší dobrý dôvod, prečo by ste mali skončiť s fajčením.

A čo obavy z neskorého príjmu kávy? Odborníci dospeli k zaujímavému konštatovaniu – našla sa len malá korelácia medzi konzumáciou kávy štyri a menej hodín pred spaním a problémami so spaním. Podotkli však, že pri analýze nezohľadňovali množstvo kávy, senzitivitu ani toleranciu človeka, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu. Inými slovami, niektorým ľuďom by káva spánok potenciálne zhoršovať mohla. Vo všeobecnosti je však spomínané prepojenie len malé.

Podstatou štúdie je, že kým kofeín získava väčšinu pozornosti ako narušiteľ dobrého spánku, aj nikotín a alkohol by si zaslúžili v tomto smere viac pozornosti. Časté prijímanie alkoholu pritom môže permanentne poškodiť gény, ktoré sú zodpovedné za zdravý spánok a spánkový cyklus.

Nikotín zase kvalitu spánku znižuje tým, že jeho hladina v ranných hodinách klesne, čo spôsobí, že si telo bude pýtať ďalšiu dávku. A aby ste ju mohli naplniť, prebudí vás. Tiež však môže vplývať na dýchanie a cievy, čo sa tiež môže negatívne prejaviť na kvalite spánku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist