InstagramFacebookYoutube
Výživa

Mýty, ktoré vás vedú k prehnanému obmedzovaniu príjmu sacharidov

31. marca 2020
Mýty, ktoré vás vedú k prehnanému obmedzovaniu príjmu sacharidov
Diéty s nízkym obsahom sacharidov sú efektívnou cestou k tomu, aby ste budovali nie len pekné telo, ale zároveň aj zdravé. Znižujú riziko obezity, cukrovky či metabolického syndrómu. Veľa ľudí to však s obmedzovaním sacharidov preháňa.

Množstvo z nich však k dramatickému obmedzovaniu sacharidov vedie niekoľko mýtov, ktoré možno občas započuť. Tu je niekoľko z nich:

1. Sacharidy nevyhnutne vedú k priberaniu – sacharidy sú veľkým postrachom ľudí, ktorí sa boja priberania. Samozrejme, niektoré druhy priberanie podporujú z dôvodu, že sa ich ľahko prejete. Existuje však aj veľa druhov sacharidov, ktoré vás efektívne zasýtia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zemiaky a ovocie sa pri chudnutí nehodia – pri chudnutí sa veľa ľudí stráni ovociu z obavy, že obsahuje veľa sacharidov. Platí to aj o niektorých druhoch zeleniny – zemiakov či mrkvy. Je treba ich príjem obmedzovať, ale to neznamená, že ich úplne vylúčite. Obsahujú veľa cenných živín a sú dôležité pre dobre vyskladanú diétu.

3. Všetky sacharidy sú cukry – je pravdou, že sacharidy sa, s výnimkou vlákniny, v tele menia na cukor. Rozdiel je však v tom, že jednoduché sa trávia veľmi rýchlo a spôsobujú veľký výkyv krvného cukru, kým škroby a iné druhy komplexných sacharidov nie.

4. Pri nízkosacharidovej diéte nemožno priberať – niektorí ľudia veria, že ak budú v strave obmedzovať príjem sacharidov, tak automaticky schudnú alebo zabránia priberaniu. Je však aj pri takejto diéte ľahké pribrať. Kľúčom je totiž rovnováha medzi príjmom a výdajom energie (kalórií). A kalorické jedlá sa nájdu aj medzi tými, ktoré sacharidy neobsahujú (orechy, syry, smotana a pod.).

5. Vláknina nie je taká dôležitá – nestráviteľné sacharidy sú známe ako < "https://slovakfitness.sk/741-vlaknina-preco-by-sme-na-nu-nemali-zabudat.html">vláknina. To, že sa netrávi, však neznamená, že nie je pre zdravie dôležitá. Je dôležitá pre črvenú mikroflóru, podporuje chudnutie či zlepšuje stav cholesterolu v krvi

6. Sacharidy spôsobujú choroby – to, že obmedzenie príjmu sacharidov vedie k obmedzeniu rizík rôznych ochorení automaticky neznamená, že tieto choroby spôsobujú sacharidy. Aj sacharidy môžu pomáhať k pevnému zdraviu.

7. Nízkosacharidová diéta je vhodná pre každého – štúdie neustále ukazujú, že diéta s nízkym množstvo sacharidov vedie k chudnutiu a obmedzovaniu rizík určitých chorôb, no faktom je aj to, že tento prístup k strave nefunguje u každého. A viac sacharidov potrebujú aj osoby, ktoré sú fyzicky aktívne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist