InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kľúčová živina, ktorej zrejme nemáte dostatok

10. apríla 2020
Kľúčová živina, ktorej zrejme nemáte dostatok
Jednou zo živín, ktoré ľuďom najčastejšie chýbajú, je aj cholín. Napriek jeho prospešným účinkom a významnému obsahu vo vajciach, mliečnych výrobkoch či mäse, ho ľudia neprijímajú v dostatočnej miere.

NHANES pred pár rokmi urobila prieskum, ktorým zistila, že deväť z desiatich ľudí nezískava dostatok tejto dôležitej látky napriek tomu, že muži by mali prijímať 550 mg, ženy 425 mg a že jedno vajce natvrdo ho obsahuje až 113 mg.

Prečo je však cholín dôležitý pre naše zdravie? Mozog a náš centrálny nervový systém ho využívajú na regulovanie funkcií, ktoré zahŕňajú našu pamäť, náladu či kontrolu svalov. Aj preto je spojený so znížením rizika demencie a Alzheimerovej choroby. Tiež je potrebný na tvorbu membrán, ktoré obklopujú bunky.

Článok pokračuje pod reklamou


Mimoriadne dôležitý je pre tehotné a kojace ženy, u ktorých sa denné odporúčane množstvo zvyšuje na 450 mg, resp. 550 mg. Je to preto, lebo sa cholín prenáša aj na dieťa, ktorému prospieva k rozvoju mozgu a miechy. Jeho nedostatok môže ovplyvniť jeho kognitívny rozvoj.

Cholín je látka, ktorú si telo vytvára samo, ale v nedostatočnom množstve. Preto je dôležité prijímať ho zo stravy, pričom vaječné žĺtky sú najlepším zdrojom. Potom ide o ryby, ako je losos, rôzne druhy mäsa a mliečne výrobky.

A v tomto smere ľuďom škodia niektoré moderné trendy. Viacerí ľudia z vajec jedávajú len bielka, či už pre zníženie kalorického príjmu alebo z neopodstatnenej obavy pred zvyšovaním zlého cholesterolu. Ďalší ľudia živočíšne jedlá nededia alebo obmedzujú.

Vegani alebo vegetariáni by mohli namietať, že cholín nájdeme aj v brokolici, karfiole, arašidoch, fazuli či keli, no pravdou je, že len veľmi ťažko zjete za deň toľko týchto rastlinných jedál, aby ste prišli k minimálnej odporúčanej dávke. V tomto prípade však môže byť pomocou doplnok výživy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist