NHANES pred pár rokmi urobila prieskum, ktorým zistila, že deväť z desiatich ľudí nezískava dostatok tejto dôležitej látky napriek tomu, že muži by mali prijímať 550 mg, ženy 425 mg a že jedno vajce natvrdo ho obsahuje až 113 mg.
Prečo je však cholín dôležitý pre naše zdravie? Mozog a náš centrálny nervový systém ho využívajú na regulovanie funkcií, ktoré zahŕňajú našu pamäť, náladu či kontrolu svalov. Aj preto je spojený so znížením rizika demencie a Alzheimerovej choroby. Tiež je potrebný na tvorbu membrán, ktoré obklopujú bunky.
Mimoriadne dôležitý je pre tehotné a kojace ženy, u ktorých sa denné odporúčane množstvo zvyšuje na 450 mg, resp. 550 mg. Je to preto, lebo sa cholín prenáša aj na dieťa, ktorému prospieva k rozvoju mozgu a miechy. Jeho nedostatok môže ovplyvniť jeho kognitívny rozvoj.
Cholín je látka, ktorú si telo vytvára samo, ale v nedostatočnom množstve. Preto je dôležité prijímať ho zo stravy, pričom vaječné žĺtky sú najlepším zdrojom. Potom ide o ryby, ako je losos, rôzne druhy mäsa a mliečne výrobky.
A v tomto smere ľuďom škodia niektoré moderné trendy. Viacerí ľudia z vajec jedávajú len bielka, či už pre zníženie kalorického príjmu alebo z neopodstatnenej obavy pred zvyšovaním zlého cholesterolu. Ďalší ľudia živočíšne jedlá nededia alebo obmedzujú.
Vegani alebo vegetariáni by mohli namietať, že cholín nájdeme aj v brokolici, karfiole, arašidoch, fazuli či keli, no pravdou je, že len veľmi ťažko zjete za deň toľko týchto rastlinných jedál, aby ste prišli k minimálnej odporúčanej dávke. V tomto prípade však môže byť pomocou doplnok výživy.
Čítať ďalší článok:
Tréning, ktorý vám pomôže k rýchlemu spaľovaniu tukov Zdieľať na Facebooku