InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kokosový cukor – je to skutočne zdravá alternatíva bežného cukru?

19. mája 2020
Kokosový cukor – je to skutočne zdravá alternatíva bežného cukru?
Rafinovaný cukor sa stal verejným nepriateľom číslo jeden. Čo ak by však existovala prírodná a zdravšia alternatíva, pri ktorej by ste vo svojich receptoch nemuseli uberať z množstva cukru? Viacerí radia kokosový cukor.

Kokosový cukor sa vyrába z nektáru kvetov kokosovej palmy a často si ho ľudia mýlia s palmovým cukrom, ktorý je však vyrábaný z iného druhy palmy. Po zbere sa tekutý nektár naplní do kontajnerov a zahrievaním sa z neho odstráni voda. Hotový produkt je na svete.

Toto prírodné granulované sladidlo si získava čoraz väčšiu popularitu, pretože má vďaka svojmu zloženiu menší vplyv na krvný cukor ako bežný cukor. Je to vďaka tomu, že má v sebe inulín, druh vlákniny. Okrem toho v ňom nájdeme aj železo, zinok, draslík, mangán či váplnik.

Článok pokračuje pod reklamou


Kokosový cukor má typickú hnedkastú farbu a jeho chuť vás možno prekvapí – príliš nechutí ako kokos, ale skôr ako karamel. Nečudo, že sa v kuchyni stále rozširuje.

Je tu háčik

Na základe spomenutého je zrejmé, že oproti bežnému cukru je kokosový cukor výživnejšou alternatívou. Spomenuté látky sú prospešné, ale z bežných jedál ich prijmete podstatne ľahšie. To množstvo je u neho pri danom využití v strave prakticky zanedbateľné.

Kokosový cukor má aj nižší glykemický index, ale rozdiel nie je veľký – kým bežný cukor má glykemický index 60, ten kokosový 54. Výkyvy krvného cukru by ešte mohol obmedziť spomenutý inulín, ale je otázne, či to v kombinácii s malým rozdielom v glykemickom indexe zohrá významnú úlohu zo zdravotného hľadiska.

No a dostávame sa k najväčšiemu mínusu kokosového cukru – stále je to cukor. Až 70 alebo 80 % z neho tvorí sacharóza, a tak obsahuje takmer rovnaké množstvo fruktózy ako normálny cukor.

Už z tohto je jasné, že kokosový cukor nie je až taká výhra, ako by mohli mnohí dúfať. Hoci má o trochu lepšie nutričné zloženie, jeho plusy nevykompenzujú mínusy.

Jeho vplyv na zdravie človeka bude teda podobný, ako je vplyv bežného cukru. Preto aj kokosový cukor by ste mali využívať len s mierou. Nadmerný príjem môže tiež viesť k metabolickému syndrómu, obezite, cukrovke či srdcovocievnym chorobám.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist