Kokosový cukor sa vyrába z nektáru kvetov kokosovej palmy a často si ho ľudia mýlia s palmovým cukrom, ktorý je však vyrábaný z iného druhy palmy. Po zbere sa tekutý nektár naplní do kontajnerov a zahrievaním sa z neho odstráni voda. Hotový produkt je na svete.
Toto prírodné granulované sladidlo si získava čoraz väčšiu popularitu, pretože má vďaka svojmu zloženiu menší vplyv na krvný cukor ako bežný cukor. Je to vďaka tomu, že má v sebe inulín, druh vlákniny. Okrem toho v ňom nájdeme aj železo, zinok, draslík, mangán či váplnik.
Kokosový cukor má typickú hnedkastú farbu a jeho chuť vás možno prekvapí – príliš nechutí ako kokos, ale skôr ako karamel. Nečudo, že sa v kuchyni stále rozširuje.
Je tu háčik
Na základe spomenutého je zrejmé, že oproti bežnému cukru je kokosový cukor výživnejšou alternatívou. Spomenuté látky sú prospešné, ale z bežných jedál ich prijmete podstatne ľahšie. To množstvo je u neho pri danom využití v strave prakticky zanedbateľné.Kokosový cukor má aj nižší glykemický index, ale rozdiel nie je veľký – kým bežný cukor má glykemický index 60, ten kokosový 54. Výkyvy krvného cukru by ešte mohol obmedziť spomenutý inulín, ale je otázne, či to v kombinácii s malým rozdielom v glykemickom indexe zohrá významnú úlohu zo zdravotného hľadiska.
No a dostávame sa k najväčšiemu mínusu kokosového cukru – stále je to cukor. Až 70 alebo 80 % z neho tvorí sacharóza, a tak obsahuje takmer rovnaké množstvo fruktózy ako normálny cukor.
Už z tohto je jasné, že kokosový cukor nie je až taká výhra, ako by mohli mnohí dúfať. Hoci má o trochu lepšie nutričné zloženie, jeho plusy nevykompenzujú mínusy.
Jeho vplyv na zdravie človeka bude teda podobný, ako je vplyv bežného cukru. Preto aj kokosový cukor by ste mali využívať len s mierou. Nadmerný príjem môže tiež viesť k metabolickému syndrómu, obezite, cukrovke či srdcovocievnym chorobám.
Čítať ďalší článok:
7 bežných znakov toho, že ste pretrénovaní Zdieľať na Facebooku