InstagramFacebookYoutube
Tréning

7 bežných znakov toho, že ste pretrénovaní

18. mája 2020
7 bežných znakov toho, že ste pretrénovaní
Pretrénovanie je stav, keď cvičíte viac, ako je schopné vaše telo stráviť počas regenerácie. Jeho nástup má nepriaznivé dôsledky na vaše výkony i zdravie. Môže trvať aj týždne a nemusíte si ho uvedomiť.

Či potrebujete viac spánku, zlepšenie výživy, zníženie stresu, pridanie voľna alebo úpravu tréningov, vám prezradí týchto sedem symptómov pretrénovania:

1. Máte nedostatok motivácie – stratíte motiváciu cvičiť pravidelne alebo podávať na tréningoch stopercentné výkony. Ak nemáte motiváciu niekoľko dní alebo týždňov po sebe, vaše telo vám hovorí, že musíte zvoľniť, pretože toho má už dosť.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ste boľavejší ako zvyčajne – ak jete kvalitne a stále sa po tréningoch cítite boľavejšie, ako zvyčajne, tak je šanca, že za to môže pretrénovanie. Netreba si to však mýliť s bežnou svalovicou, ktorá sa najmä u začiatočníkov prejavuje dlhšie.

3. Bolia vás kĺby a kosti – svalová bolesť po intenzívnom cvičení je normálna, ale ak vás bolia aj kosti a kĺby, tak potrebujú pauzu, pretože cvičebná záťaž je už na ne príliš veľká. Cvičiť prestávať nemusíte, ale tréning aspoň zvoľnite.

4. Ste nekoncentrovaní – ak preťažíte svoj centrálny nervový systém, tak to spoznáte aj tým, že budete nepokojní a nekoncentrovaní. Okrem prestávky od cvičenia vám v tomto smere pomôže aj viac spánku.

5. Celý deň sa cítite unavene – toto je ďalší prejav preťaženého centrálneho nervového systému, poklesu hladiny testosterénu a zvýšenia hladiny kortizolu. Problémy s tým majú najmä vytrvalci.

6. Sila vášho úchopu poklesla – jedným z najľahších znakov toho, že potrebujete prestávku od cvičenia je stav, keď sa citeľne oslabí váš úchop.

7. Ste náchylnejší na ochorenia – často náchylnosť na choroby zvyšuje kombinácie nedostatku spánku, kvalitnej výživy a fyzický i mentálny stres, ktoré vám spôsobuje nadmerné cvičenie. Pretrénovanie teda vedie aj k oslabeniu imunitného systému.

Pozri aj: Ako predísť syndrómu pretrénovania?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist