InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zjedli ste toho na posedenie až príliš? Pomôžte si týmto

06. novembra 2020
Zjedli ste toho na posedenie až príliš? Pomôžte si týmto
Väčšina z nás už zažila situáciu, že sme na posedenie zjedli jedno obrovské jedlo a po dojedení sme si uvedomili, že sme to prehnali. Kým čas sa vrátiť späť nedá, existujú kroky, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s prejedením lepšie.

Na začiatok si treba uvedomiť, že občasné prejedenie sa vám nijak neuškodí. Madaline Kennedyová však prišla s krokmi, ktoré vám pomôžu obmedziť ukladanie tukov a znížiť riziko nepríjemného refluxu žalúdočnej šťavy, známemu aj ako pálenie záhy:

1. Choďte sa prejsť – nespálite tým všetky kalórie z jedla, ale vďaka kráčaniu sa váš žalúdok rýchlejšie vyprázdni. Nebudete sa síce cítiť menej plní, ale znížite tým pravdepodobnosť pálenia záhy. Tiež to môže pomôcť vybalansovať krvný cukor. Prechádzka by mala trvať aspoň 5 až 10 minút.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Neležte – hoci po veľkom jedle sa môžete cítiť unavene, pokúste sa odolať nutkaniu ľahnúť si na gauč a driemať pred televíziou. Žalúdok sa vám vyprázdni rýchlejšie, ak budete sedieť vzpriamene. Pri ležaní je tiež vyššie riziko pálenia záhy.

3. Popíjajte čistú vodu – pri konzumácii obrovského jedla pravdepodobne prijmete viac sodíka, ako si myslíte. Preto by ste sa ho mali snažiť odplaviť tým, že budete piť vodu. Nepite však jeden veľký pohár naraz, inak si môžete vyvolať bolesť brucha. Snažte sa vypiť deci až dve a potom pravidelne po troške hydratujte svoj organizmus.

4. Naplánujte si ďalšie jedlo – možno bude ďalšie jedlo posledná vec, ktorá vám v danej situácii príde na um, ale plánovanie vám môže pomôcť k rýchlejšiemu návratu do normálu. Ako ďalší pokrm by ste si mali pritom vybrať niečo zdravé, aby ste prerušili cyklus nezdravého jedenia. Malo by ísť napríklad o zdroj netučných bielkovín, ovocie a zeleninu.

5. Hlavne nerobte paniku – nerobte si stresy z toho, že ste sa prejedli, najmä, ak sa to stáva len občasne. Pravdepodobne to z dlhodobého hľadiska vašu váhu ani zdravie neovplyvní, a tak prerušte pocity viny, aby ste si nevytvorili nezdravé spôsoby stravovania sa, resp. stravovacie poruchy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist