InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aké plusy a mínusy má dlhodobá, aj kondičná, kulturistika?

14. decembra 2020
Aké plusy a mínusy má dlhodobá, aj kondičná, kulturistika?
Kulturistický tréning je efektívny spôsob, akým môžete zmeniť svoje telo i myseľ. Mnoho ľudí sa do neho púšťa s vidinou všetkého pozitívneho, čo so sebou prináša. Môže však mať aj negatíva. Preto sa dnes pozrieme na plusy i mínusy dlhodobej kulturistiky.

Prínosy dlhodobého posilňovania

Hlavným pozitívnom životného štýlu, ktorý zahŕňa pravidelné posilňovanie, je, že si budujete viac svalovej hmoty i viac svalovej sily. Toto sa neodzrkadľuje len na spôsobe, akým vyzeráte, na vašej sebadôvere či na tom, že vám nerobí problém toľko činností v bežnom živote, ktoré si vyžadujú aj zapojenie sily.

Treba myslieť aj do budúcna a v tomto smere vám činky pomáhajú uchovávať väčšie množstvo svaloviny v pokročilom veku. A svaly fungujú aj ako ochrana pri pádoch, ktorých štatisticky v starobe pribúda. Okrem silnejších svalov je tu aj vplyv na posilňovanie kostí, čo vám umožní žiť aktívnejší život aj v neskoršom veku. A pre ženy je to výhodné, pretože tých sa viac dotýka osteoporóza.

Článok pokračuje pod reklamou


Z mentálneho hľadiska má dlhodobé posilňovanie tiež význam, pretože pomáha budovať sebadisciplínu. V kulturistike sa môžete naučiť veľa o disciplíne, čo vám v konečnom dôsledku pomôže aj v bežnom živote, ak nadobudnuté princípy uplatníte aj pri štúdiu alebo pri budovaní kariéry. Naučíte sa byť zodpovední za svoje úspechy a zlyhania.

Negatíva dlhodobého posilňovania

Prínosy dlhodobej kulturistiky sú veľké a negatíva ich pravdepodobne neohrozia, no predsa len sú aj tie pomerne významné. Týka sa to najmä vašich kĺbov, ktoré opakovaným a dlhodobým cvičením s ťažkými váhami dostávajú zabrať. Najviac sa do týka kolien, prípadne ramien. Kolená navyše zaťažuje aj pravidelné behanie, takže u nich je to riziko väčšie. Znížiť tieto negatíva sa však dá, ak behávanie obmedzíte na úkor iných kardio tréningov a najmä ak budete cvičiť drepy či tlaky správnou technikou.

Ďalším potenciálnym problémom môže byť premena svalov na tuk. Nie však tak, ako si možno niekto myslí. Ide o to, že kulturisti sú zvyknutí jesť veľa jedla a nie každý ho dokáže obmedziť, keď už toľko kalórií nebude potrebných. V pokročilom veku tak ľahšie priberajú. To je prípad aj profesionálnych športovcov, u ktorých je bežným javom, že po skončení aktívnej kariéry priberú.

Mentálne môže byť kulturistika náročná aj z toho dôvodu, že sa môžete vyčleniť zo spoločnosti. Týka sa to najmä tých, ktorí ju berú veľmi vážne. Zanedbávajú svoje rodiny a vzťahy, ako aj ignorujú iné príležitosti na rast. Všetok čas a energiu venujú cvičeniu a veciam, ktoré ho podporujú. Keď zostarnú, prídu negatívne pocity, keď už nebudú ani stíhať mladším cvičencom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist