InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zastavte bezmyšlienkové jedenie. Tieto tipy vám pomôžu

05. januára 2021
Zastavte bezmyšlienkové jedenie. Tieto tipy vám pomôžu
Bez ohľadu na to, ako dobrý je váš tréningový program, nedosiahnete úspechy, po ktorých túžite, ak ho nepodporíte vhodnou výživou. Najmä pri chudnutí sa pritom stáva problémom bezmyšlienkové jedenie.

V ideálnom prípade by ste mali konzumovať len jedlá, ktorú sú v súlade s vašou výživou stratégiou. Mali by ste sa na ne koncentrovať, aby ste si ich poriadne vychutnali a nemali pocit, že o niečo v živote prichádzate. Bezmyšlienkové vedia práve k tomu a končí to prejedaním. Ak tomu chcete zabrániť, prijmite formou týchto piatich tipov:

1. Deň začnite s raňajkami
Viaceré štúdie ukazujú, že ak začnete deň so zdravými raňajkami, budete mať viac energie a počas dňa skonzumujete menej kalórií. Kvalitné raňajky nakopnú váš metabolizmus a poskytnú aj mozgu energiu na to, aby ste robili neskôr lepšie výživové rozhodnutia. Ak ich konzumovať nebudete, budete len zvyšovať riziko priberania a na konci dňa budete bojovať s chuťou na jedenie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pite dostatok vody
Často si človek len myslí, že je hladný, ale v skutočnosti je smädný alebo dehydrovaný. Pite dostatok vody a keď na vás príde pocit hladu, vypite plný pohár vody a počkajte 15 minút. Často pocit hladu odznie. Keď budete piť viac body, budete sa cítiť sýtejší, pričom voda samá o sebe neobsahuje kalórie.

3. Dávajte si menšie porcie
Jedzte pravidelne v menších porciách a zabránite tomu, že vás nečakane prepadne pocit hladu. Dôležité však je tiež uvedomiť si, že jeme aj očami. Ak máte menšiu porciu, nedávajte si ju na veľký tanier. To môže viesť k tomu, že vás porcia emocionálne neuspokojí, pretože podvedome očakávate, že jedlo budete mať na celej ploche taniera. Ak tanier potrebujete niečím vyplniť, nech je to zelenina.

4. Zbavte sa rozptýlení
Ak idete jesť, mali by ste sa koncentrovať len na jedenie. Ak budete popritom čítať noviny, sledovať televíziu alebo surfovať na internete, budete jesť rýchlejšie a nevychutnáte si pokrm. Spôsobí to, že mozog nestihne vyslať signál nasýtenia a vy toho zjete viac, preto budete túžiť po ďalšom jedle a ani si neuvedomíte, koľko ste toho už zjedli.

5. Využite zápisník
Najlepším spôsobom, ako sa uistiť, že sa stravujete správne, je si založiť výživový denník a svoje pokrmy si zapisovať. Nemusíte si výživu plánovať, ale stačí, keď si retrospektívne zapíšete, čo ste zjedli. A ak ste podľahli pokušeniu, zapíšte si aj svoje emócie, pocity a dôvody, ktoré vás k tomu priviedli. Časom sa naučíte lepšie obrniť, ak by ste sa dostali do podobnej situácie. U mnohých je spúšťačom nervozita či stres.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist