InstagramFacebookYoutube
Tréning

Plusy a mínusy tréningu s gumou na cvičenie

08. februára 2021
Plusy a mínusy tréningu s gumou na cvičenie
Guma na cvičenie alebo gumový expander patrí medzi to náčinie, ktoré bežný cvičenec neuchopí do rúk ako prvé. V konkurencii činiek a strojov, či len obyčajného tréningu s vlastnou váhou, patrí medzi najpodceňovanejšie náčinie. Aj ono však má svoje miesto v tréningu.

Ak zvažujete, či by ste im nedali šancu, prinášame vám plusy a mínusy cvičenia s gumou alebo gumovým expanderom, ktoré vám pomôžu pochopiť, že aj tieto nedocenené náčinia majú v tréningu v určitých prípadoch svoje miesto.

Prínosy cvičebnej gumy alebo gumového expandera

Prvé prínosy vychádzajú z toho, ako toto náčinie vyzerá. Je veľmi ľahké a malé, a tak je prenosné a môžete ho mať neustále so sebou, či už je to doma, v práci, na ceste, na dovolenke... Veľkým plusom je aj všestrannosť – s gumovými pásmi môžete cvičiť najrôznejšie cviky a precvičiť celé telo. Tiež vám umožňujú pohodlne meniť odpor.

Článok pokračuje pod reklamou


Teraz už sa dostávame k samotnej efektivite tréningu. Keďže vám guma počas celého opakovania cviku poskytuje väčší či menší odpor, dochádza k väčšej svalovej aktivácii. Na začiatku opakovania je odpor menší ako pri kontrakcii, čo zase zlepšuje prepojenie mysle so svalmi a následné lepšie precítenie precvičovaných svalov.

Za plus môžeme brať aj to, že je stres na kĺby a väzivá omnoho menší, ako pri využití voľných váh alebo strojov. Menší je aj psychologický stres u začiatočníkov, ktorí sa gumových pásov nemusia báť tak, ako činiek či strojov. A ľudia, ktorí radi cvičia častejšie, si ich tiež obľúbia – nespôsobujú také poškodenia svalov, ako iné alternatívy, vďaka čomu sa svaly rýchlejšie zregenerujú a umožňujú vyššiu frekvenciu cvičenia.

Nevýhody cvičebnej gumy alebo gumového expandera

Ako posledné medzi prínosmi sme spomínali menšie poškodenie svalov. To však možno vnímať aj za jednu z top nevýhod. Najmä pokročilí a skúsení cvičenci chcú svaly stimulovať čo najviac, aby sa priviedli k väčšiemu svalovému rastu aj za cenu dlhšej regenerácie svalov po cvičení. Preto je ich efektivita na rast svalov pomerne malá. A aj váš silový potenciál bude veľmi malý.

Skúsenejší cvičenci zároveň potrebujú v tréningu nejaký druh motivácie a tú im gumové pásy neposkytnú. Viete si predstaviť, ako sa jeden druhému chváli, že prešiel od červeného pásu k modrému? Zároveň sa pri nich ťažko kvantifikuje progres, kým u činiek a strojov presne viete, koľko váhy si pridávate. U pásov je to obmedzené pár stupňami odporu, ktoré sa odlišujú farebne, a pozíciou rúk, ktorá je nepresným meradlom.

Mínusom je aj to, že pre niektoré cviky jednoducho pásy nie sú vhodné – sú pri nich nepraktické alebo nepríjemné. Týka sa to najmä tréningu dolnej časti tela, ktorý je mimoriadne neefektívny, ak nie ste absolútnym začiatočníkom.

To boli plusy a mínusy cvičebnej gumy alebo gumového expandera. Ako vidíte, pokiaľ nie ste absolútnym začiatočníkom, vás tréning nemôžete postaviť len na nich. Zároveň ich však netreba ani hodiť do zabudnutia. Okrem rehabilitačného cvičenia sú skvelé aj na „dopumpovanie“ svalov na konci tréningov, pričom možno zistíte, že pri cvikoch, ako sú tricepsové stláčania, bicepsové zdvihy či upažovanie dokážete sval precítiť omnoho lepšie, ako pri iných druhoch cvičenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist