Nedostatok vitamínu D vedie aj ku krehnutiu kostí, dentálnym problémom, problémom s erekciou, cukrovke, srdcovým či mentálnym problémom či dokonca rakovine.
Ak osoby z rizikovej skupiny nechcú zmeniť životný štýl, najľahším riešením pre nich je doplnok výživy. Lepším riešením je však uprednostňovať v strave jedlá, ktoré vitamín D dokážu poskytnúť. A konzumovať ich s tukom, ktorý pomáha s ich efektívnejšou absorpciou.
Získať potrebné množstvo vitamínu D zo stravy (minimálne 400 IU denne) môže byť výzva, ale nie je to nemožné, ak si ju postavíte na týchto jedlách:
Slede – 100g porcia obsahuje až 1628 IU vitamínu D.
Makrely – 85g porcia obsahuje 547 IU vitamínu D.
Losos – 100g porcia obsahuje 526 IU vitamínu D.
Hríby – 85g porcia obsahuje 400 IU vitamínu D.
Vaječné žĺtka – 1 vajce z obchodu obsahuje okolo 30 IU vitamínu D.
Ricotta –100g najbohatšieho syra na vitamín D ho obsahuje 10 IU.
Tuniak – 1 priemerná plechovka obsahuje asi 154 IU vitamínu D.
Krevety – 1 veľká kreveta obsahuje 42 IU vitamínu D.
Ustrice – 5 surových ustríc obsahuje 270 IU vitamínu D.
Bravčové mäso – 100g porcia obsahuje 40 IU vitamínu D.
Hovädzia pečienka – 100g porcia obsahuje 50 IU vitamínu D.
Obohatený pomarančový džús – 2,5 dcl obsahuje okolo 140 IU vitamínu D.
Sójové mlieko – 100ml obsahuje okolo 30 IU vitamínu D.
Len pre zaujímavosť, od marca do konca septembra dokážeme dostatok vitamínu D získať len 20-30 minútami na slnku s odkrytým predlaktiami v čase od 11:00 do 15:00. V zime je to podstatne ťažšie pre nižšiu intenzitu UV svetla i menšiu odhalenú plochu tela. Preto sa práve vtedy odporúča užívať doplnky výživy. Dostatočnú dávku vitamínu vám pritom poskytne už len jedna 5ml kapsula tuku z treščej pečene.
Čítať ďalší článok:
Plusy a mínusy tréningu s gumou na cvičenie Zdieľať na Facebooku