InstagramFacebookYoutube
Zdravie

56 zvykov, ktoré vám môžu predĺžiť život I.

27. februára 2021
56 zvykov, ktoré vám môžu predĺžiť život I.
Chcete žiť dlhý a kvalitný život, ktorého ozdobou bude vaše pevné zdravie? Potom vedzte, že aj malými zmenami dokážete veľa, najmä ak ich časom začnete uplatňovať čoraz viac. Prinášame vám prvú z dvoch častí, v ktorých nájdete dostatok zvykov vedúcich k predlženiu života.

1. Konzumujte viac vlákniny – pomáha vás zasýtiť na dlhšie, podporuje zdravie tráviaceho systému a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

2. Buďte cieľavedomí – majte v živote svoj cieľ a všetko, čo robíte, robte s ním na mysli. Každý deň začínajte s tým, že viete, čo v ňom chcete dosiahnuť.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Učte sa nové veci – pomôže to kvalite vášho života i mozgu.

4. Jedzte zmysluplne – aj keď máte naponáhle, snažte sa jedlo vychutnávať. Žujte pomaly a koncentrujte sa len naň. Vypnite televíziu, nečítajte si noviny.

5. Buďte vďační – všetci máme niečo, za čo môžeme byť vďační. Vyjadrujme túto vďačnosť. Urobme tak každé ráno a budeme mať lepšiu náladu a menej stresu.

6. Pravidelne upratujte – okrem toho, že je to ďalšia forma pohybu, si vytvoríte zdravšie prostredie. Čistota a poriadok pomôžu aj odľahčiť váš mozog.

7. Vyberajte si vhodný snack – ak vás medzi jedlami prepadne hlad, dvakrát si premyslíte, či si dáte niečo nezdravé, alebo siahnete po ovocí, zelenine či orechoch.

8. Vyhýbajte sa narušiteľom spánku – vypnite televíziu, dajte bojom tablet či telefón a dajte šancu telu pripraviť sa na spánok.

9. Užívajte horčík – pomáha udržovať energiu a koncentráciu počas dňa. Pomáha tiež činnosti svalov a nervov. Užívať by ste ho mali najmä vtedy, ak sa venujete pravidelnému cvičeniu či športovaniu.

10. Každý deň sa hýbte – nemusíte každý deň cvičiť, ale aspoň sa venujte nejakému pohybu, či už to bude šport alebo len prechádzka.

11. Pite viac vody – dostatočný pitný režim je veľmi dôležitý, aby ste si udržali telo v optimálnej kondícii a funkčnosti.

12. Prijímajte viac bielkovín – snažte sa prijímať bielkoviny v každom jedle, aby ste si udržali do staroby čo najviac svalovej hmoty.

13. Jedzte jedlá bohaté na antioxidanty – posilnite si tým imunitný systém a znížite riziko ochorení, vrátane rakoviny.

14. Trávte čas s blízkymi – keď sa spájate s inými a trávite s nimi čas robením niečoho zábavného, zlepšujete kvalitu svojho života.

15. Obmedzte spracované jedlá – vyhýbajte sa najmä potravinám, ktorých ingrediencie neviete poriadne ani prečítať, aby ste obmedzili zápalové procesy.

16. Nemajte núdzu o farebnú zeleninu a ovocie – prijímajte veľa zeleniny a zeleniny najrôznejších farieb. Zlepšíte tým hladinu krvného cukru a znížite riziko ochorení, vrátane rakoviny.

17. Venujte sa meditácii alebo dýchacím cvičeniam – pomôže vám to znížiť hladinu stresu a posilniť mentálne zdravie. Veľký stres sa pritom odráža aj na fyzickom zdraví.

18. Pravidelne cvičte – udržíte si tak vo forme kosti, svaly či tkanivá, pričom si podporíte kondíciu a zdravú hmotnosť.

19. Aspoň raz denne vyjdite von – nebuďte zavretí len doma. Prejdite sa, nadýchajte sa čerstvého vzduchu a vystavte svoju pokožku slnku.

20. Prijímajte omega-3 mastné kyseliny – sú prospešné pre srdce i kĺby. Nájdete ich najmä v tučných rybách, ako je losos, tuniak či makrela.

21. Vzdelávajte sa aj o duševnom zdraví – veľa ľudí hľadá zdroje, ktorými by sa naučili lepšie pristupovať k svojmu fyzickému zdraviu. Nezabúdajte však ani na to mentálne.

22. Navštevujte pravidelne lekárov – nepodceňujte význam preventívnych prehliadok. Chodievajte pravidelne k všeobecnému lekárovi i k stomatológovi.

23. Nekonzumujte stále sladké – okrem toho, že tým budete zvyšovať riziko prejedania, tým vytvárate vhodné prostredie v ústach pre tvorbu zubných kazov.

24. Aplikujte na pokožku krém na opaľovanie – pokiaľ vychádzate von v rizikovom čase od 11:00 do 15:00, vždy si pokožku natrite opaľovacím krémom. Znížite tak riziko rakoviny.

25. Zbavujte sa odumretej pokožky – každý deň prídeme o 50 miliónov buniek pokožky. Niektoré odpadnú prirodzene, o iné by ste sa mali postarať vy raz týždenne, či už pílingom, pemzou alebo uterákom.

26. Dajte sa vyšetriť na rakovinu kože – ak máte podozrenie na nezvyčajné znamienka alebo fľaky na oži, dajte sa vyšetriť u kožného, najmä, ak už máte po 40-ke.

27. Nezabudnite stáť – ak pracujete v sede a prídete domov a trávite čas v sede, mali by ste vynaložiť cielenú námahu k tomu, aby ste stáli. Receptom môžu byť aj stoly na státie.

28. Rozlúčte sa s alkoholom – príležitostne si ho dať môžete, ale tvrdý alkohol sa snažte obmedziť na minimum.

Pokračovanie ?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist